Úraz se stane, pokud uděláte nějakou osobní chybu, říkal dřevorubec Martin Komárek

15. březen 2022

Ve věku 45 let zemřel Martin Komárek, několikanásobný mistr Evropy v dřevorubeckém sportu, držitel světových rekordů, dřevosochař a trenér. Právě práce se dřevem se mu stala osudnou, zahynul v lese u Milevska. Jako vzpomínku přinášíme rozhovor, který vznikl v únoru 2021 ve studiu Českého rozhlasu České Budějovice.

Reprezentant v timbersportu, který pocházel z jižních Čech, odpovídal například na otázku, jakou musí mít dřevorubec – závodník postavu. „Před deseti lety měli ti nejlepší opravdu 130 až 150 kilo a byli to obrovští chlapi. Teď, jak jde doba dále a můžete se připravovat na sport lépe, jsou i atletické lehké postavy konkurenceschopné. Spíš se to posouvá do té antické podoby, kdy závodníci měli osvalená těla, ale také vědomosti o tom sportu a psychice. To dnes rozhoduje,“ vysvětlil.

Závodníci v dřevorubeckých sportech využívají sílu celého těla. „Je to koordinace, je třeba zapojit všechny svaly, dobře se připravit, mít to naučené, znát i to dřevo. Všechny tyto věci hrají ve finále roli,“ potvrdil Martin Komárek.

Martin Komárek a Luboš Voráček

Sám svůj sport za nebezpečný nepovažoval. „Třeba fotbal je pro mě daleko nebezpečnější v tom, že úrazů si můžete udělat více, případně vám je někdo způsobí. My dřevorubci máme poměrně dobrý systém, kdy absolvujeme tréninkový kemp, bez kterého do toho sportu jít nemůžeme. Tam si každý osvojí techniky i bezpečnost těch disciplín, včetně ochranných pomůcek,“ popisoval.

Dřevorubci v disciplínách se sekerou používají drátěné návleky ze speciální kroužkové oceli, které sahají od chodidel přes holeň ke kolenům. V disciplínách s motorovou pilou mají ochranu zraku, neprůřezné kalhoty a ochrana sluchu.

„Úraz se stane, když jste moc unavený, uděláte nějakou osobní chybu nebo si nevezmete ochrannou pomůcku. Když se podíváme na počty úrazů v dřevorubeckém sportu, jsme na tom velice dobře. Tím ale nechci říct, že se nikomu nic nestane. Právě naopak. Každý určitě má nějakou zkušenost s úrazem, ale je to tím, že uděláte nějakou osobní chybu,“ dodal v rozhovoru pro Český rozhlas v roce 2021.

Martin Komárek byl držitelem devíti medailí z mistroství světa, pěti zlatých z mistrovství Evropy a několika světových a evropských rekordů v takzvaném timbersportu.

„Timbersport je šestiboj. Závodník musí zvládnout na čas tři disciplíny se sekerou, kdy přesekává různě upevněné bloky, poté je tam ruční pila a dvě disciplíny s motorovou pilou,“ upřesnil Martin Komárek. Mimochodem, například pila váží 27 kilogramů, výkon má kolem 70 koní a její řetěz letí rychlostí 250 až 300 kilometrů v hodině.

Celý rozhovor s dřevorubeckou legendou Martinem Komárkem si poslechněte online.

Spustit audio

Související