Udělejte si hody z jahod!

12. červen 2014

Začala jahodová sezóna, na spoustě zahrádek se to červená. A když ne zrovna na Vaší zahrádce, tak určitě ve stáncích s ovocem a zeleninou. Jahody mají rádi snad všichni, a tak jsme se rozhodli přinést Vám několik jahodových receptů.

Osvěžující polévky
Stačí trochu smetanového zákysu, podmáslí či acidofilního mléka a miska čerstvých jahod a k tomu mixér. Doporučuji vyzkoušet i lehké přisolení případně téměř neznatelné pomletí pepřem a věřte mi, že malá mistička dobře prochlazené polévky se může stát příjemným zážitkem. Pochopitelně že lze vaše dílo také přisladit.

Tvarohové knedlíky z Hané
Budete potřebovat 500 g plnotučného měkkého tvarohu, 4 vejce, 5 rohlíků nakrájených na kostičky, 2–3 lžíce hrubé mouky, 100 g másla, 1 lžičku soli, jahody a cukr k podávání, dle chuti šlehačka či kysaná smetana na ozdobení. Tvaroh utřete se žloutky a s máslem. Přidejte rohlíky, promíchejte a nechte chvilku odpočinout. Do bílků přidejte špetku soli a ušlehejte z nich pevný sníh. Přidejte mouku a smíchejte s tvarohem. Z těsta vytvarujte knedlíky o něco menší než tenisové míčky a vařte je asi 20 minut ve vroucí osolené vodě. Podávejte s pokrájenými a oslazenými jahodami ozdobenými šlehačkou.

Vychlazená jahodová polévka skvěle osvěží v letních měsících

Tvarohové bezlepkové
Tyto rychlé a výborné tvarohové knedlíky uděláte tak, že smícháte 250g měkkého tvarohu s jedním vajíčkem a hrstí kukuřičné krupice (polenty) a špetkou soli. Těsto nechte asi čtvrthodinku nebo dvacet minut odpočinout. V té době do sebe polenta natáhne vlhkost z tvarohu. Nejprve si zkuste z těsta malý knedlíček, zda drží a nerozváří se. Záleží totiž na vodnatosti tvarohu. Případně těsto dohustěte krupicí nebo do něho přidejte lžičku škrobové moučky. A pak už tvořte z těsta kulaté knedlíky a šup s nimi do vroucí osolené vody. Vařte podle velikosti 3–5 minut. Na talíři je pak rozkrojte a přelijte ovocnou omáčkou. Když vše doplníte kysanou smetanou, sklidíte zasloužené ovace.

Jahodová šarlota
Toto je francouzský dezert upravený do formy, která se plní cukrářskými piškoty, ovocem a jemným krémem nejčastěji ze žloutků. Připravuje se v mnoha variacích jak studená, ale i teplá nebo mražená jako zmrzlina.

Jahody

Budete potřebovat 250 g měkkého polotučného tvarohu, 50 g cukru moučka, 100 g změklého másla, vanilkový cukr, citron, 150 g jahod, 20 g želatiny, cukrářské piškoty.

Ze šťávy z poloviny citrónu vyšlehejte stejnorodou hmotu, jakéhosi lipánka. Ve vodní lázni si v troše vody (necelé dvě deci – můžete použít i šťávu z kompotu) rozpusťte balíček práškové želatiny (20 gramů). Želatinu musíte mít horkou, protože ji pak vlijete do tvarohové hmoty a následně do formy. Pokud byste měli studenou, okamžitě vám v tvarohu zpuckatí.

Mějte nakrájené ovoce piškoty a sirup naředěný trochou kompotové šťávy po ruce, pak už musí jít vše ráz na ráz. Do tvarohu vmíchejte ovoce, želatinu. Metlou vše rychle rozšlehejte, dejte první část do formy, přidejte vrstvu piškotů namočených kratičce v sirupu pak zase vrstvu tvarohu a opět piškoty, až je forma plná. Podle velikosti formy to chce určitě hodinku nebo dvě na ztuhnutí, ale pak už to stojí za to. Formu případně chvilku zahřejte, pokud nepůjde šarlota vyklopit.

Dort Pavlova, Meringue nebo taky Bezé

Jahodová Pavlova
Australský dezert pojmenovaný po ruské primabaleríně Anně Pavlové. Když se řekne v gastronomickém oboru „pavlova“ znamená to, že se pečené nebo spíše sušené kousky či kusy sněhové hmoty kombinují s ušlehanou smetanou tedy šlehačkou a ovocem. Vzniká tak skvělý dezert, v němž se kombinuje křehká sladkost, smetana a šťavnaté ovoce.

Na sněhovou hmotu potřebujete bílky a pískový cukr v poměru 50–70g cukru na jeden bílek. Některé recepty uvádějí dva druhy cukru, a sice polovinu cukru krupice a druhou cukru moučkového. Pro pevnější hmotu můžete přidat trochu škrobové moučky zamíchané do cukru. Důležité je ušlehaný pevný sníh z bílků důkladně promíchat s cukrem a následně ještě zahřát ve vodní lázni, aby hmota zahoustla. Když je hmota teplá a na vytažené metle drží pěkné špičky, vyjměte mísu z horké lázně, chvíli zvolna promíchávejte a pak ještě teplou hmotu stříkejte za pomoci cukrářského sáčku na plech s pečicím papírem.

Sušte v troubě při teplotě okolo 100 stupňů. Sněhové koláče či terčíky pak prokládejte šlehačkou a kousky jahod. Případně můžete část jahod drobně pokrájet a smíchat s medem či cukrem. Nezapomeňte vše dekorovat řezy z jahod a lístky máty či meduňky.

Jahodový tartar s jogurtem
V době čerstvých jahod určitě vyzkoušejte báječnou dobrotu. Na přípravu potřebujete: 300 g čerstvých jahod, 50 g moučkového cukru, několik mátových lístků, 300 ml bílého jogurtu, 2 lžíce medu, 15 g želatiny. Do bílého jogurtu pokojové teploty vmíchejte med a želatinu rozpuštěnou v trošce horké vody nebo mléka a hned vše nalijte do tvořítka a nechte ztuhnout v lednici.

Studená jahodová polévka s lesním ovocem a nočky z mascarpone

Čerstvé, čisté jahody nakrájejte na drobnější kousky, posypte moučkovým cukrem, přidejte nasekanou mátu, promíchejte a nechte chvilku odležet v lednici. Na vrstvu jahodového tartaru vkládejte ztužený jogurt, případně doplňte ušlehanou smetanou a mátovými lístky.

Jahodový dort s tvarohem
V kombinaci se ztuženým tvarohem můžete vykouzlit slavnostní lahůdku.
Na klasickou dortovou formu mějte nachystáno: 500 g měkkého polotučného tvarohu, 100 g moučkového cukru, jeden vanilkový cukr, šťávu z poloviny citronu, balíček práškové želatiny (20g), 250 g čerstvých jahod, lístky máty nebo meduňky a šlehanou smetanu na ozdobení.

Nejprve třete cukr s tvarohem, vanilkovým cukrem a citronovou šťávou a vše vyšlehejte do hladkého tvarohového krému. Poté do něho vmíchejte větší část jahod pokrájených na menší kousky. V deci a půl vody s troškou cukru rozpusťte želatinu a ve vodní lázni ji zahřejte.
Ještě dosti teplou želatinu zašlehejte do tvarohové hmoty a rychle vše vložte do formy nebo formiček. Můžete také tvarohovou hmotu krátce zahřát v mikrovlnné troubě, aby po smíchání s želatinou okamžitě neztuhla.

Důkladně prochlazený a tudíž ztuhlý tvarohový dezert pak ozdobte šlehačkou mátovými lístky a podávejte s ovocným sirupem či likérem. Pokud chcete dosáhnout ještě dokonalejší chuti, pak do tvarohového krému zašlehejte rozměklé máslo – na půl kilogramu tvarohu až 200 gramů. Pochopitelně, že můžete dort potáhnout želírovacím přelivem, zdobit úhlednými řezy ovoce a lístky máty či meduňky.

Jahodovy koktejl

Zapékaný ovocný salát
Dokážete ho udělat z libovolného ovoce, a to nejenom uprostřed léta. Běžný ovocný salát z ovoce lehce pocukrovaného a pokapaného citronovou šťávou naskládejte na talíř nebo do zapékací misky. Můžete zvolit variantu jedné mísy pro všechny nebo menších, jednoporcových mističek. Z bílků ušlehejte sníh, na pět či šest porcí 3 bílky. Do pevného sněhu pak zašlehejte pískový cukr (100–150 g) a vzniklou zahoustlou hmotu pak nanesete na ovocný salát. Nejlépe to jde za pomoci cukrářského sáčku. Vše trošku pocukrujte pískovým cukrem a šup s tím do rozehřáté trouby. Pečte chvilku při 180–200 stupních. Jakmile se povrch cukrového sněhu opeče, je hotovo a volejte ke stolu. Zajímavá kombinace může vzniknout posypáním sněhu oříšky, mandlemi, kokosem nebo přidáním kopečků ledové zmrzliny pod sněhovou čepici.

autor: Petr Stupka
Spustit audio