Udělej uzel. Mamma Help připomíná ženám, aby nezapomněly na prevenci

24. říjen 2016

Měsíc říjen je tradičně věnovaný boji proti rakovině prsu. „Tato tradice je více než třicetiletá a vznikla ve Spojených Státech. Zakladatelkou je Evelyn Lauder, snacha Estée Lauder, která přišla se známou růžovou stužkou. Růžová je barva naděje, barva boje proti rakovině prsu,“ říká Ludmila Kubátová, šéfka centra Mamma Help v Českých Budějovicích.

V České republice onemocní rakovinou prsu každý rok více než sedm tisíc žen. I když samotná diagnóza zní děsivě, nemusí znamenat konec nadějí. Pokud ženy přijdou k lékaři včas, mají šanci podchytit nemoc v počátku a prognóza léčby je pak daleko lepší.

Právě na to se snaží nyní upozornit centrum Mamma Help novou kampaní Udělej uzel. „Tu jsme vymysleli spíše pro tu mladší skupinu žen, aby nezapomněly na prevenci. Myslíme na ně a chceme je trochu vyburcovat, aby na preventivní prohlídky chodily včas, třeba ještě dřív než v 45 letech, kdy začíná vyšetření proplácet pojišťovna,“ vysvětluje Ludmila Kubátová.

Podrobnosti o kampani najdou zájemci na webových stránkách udelejuzel.cz. „Ženy by se měly zapojit tak, že udělají uzel na čemkoli a pošlou ho své mamince, tetě, kamarádce, aby nezapomněly na prevenci,“ dodává Ludmila Kubátová.

V Českých Budějovicích funguje centrum Mamma Help již dva roky. Schází se zde ženy, kterým byla diagnostikována rakovina prsu, a ženy, které nemoc dokázaly porazit. „U nás je to o tom vypít si dobrou kávu nebo čaj, sednout si a popovídat si o tom, jakou zprávu jsem dostala. Když se ženy dozví, že mají rakovinu prsu, často neví kudy kam. Některé jsou strašně silné a zvládnou to samy, ale jiné se bojí, nemají to komu říct nebo chtějí rodinu ušetřit starostí, takže přijdou k nám a mluví s námi, které jsme to zažily. Zjistí, že i s takovou nemocí se dá jít dál a nebát se,“ popisuje Ludmila Kubátová.

Čtěte také

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.