Tým vedený moderátorkou Hankou Šoberovou zvládl extrémní závod Vltava Run

12. květen 2019

V sobotu nad ránem odstartoval ze Šumavy štafetový závod Vltava Run. Na 360 kilometrů dlouhé trase, která vede podél řeky Vltavy až do Prahy, byl i tým Českého rozhlasu České Budějovice.

Každý z dvanácti členů týmu musel během víkendu zdolat desítky kilometrů. Do cíle štafeta úspěšně dorazila v neděli odpoledne.

Už před koncem závodníci hlásili, že jsou unavení, promrzlí, ale štastní. Běžcům se vyhnula zranění a všichni podali mimořádný sportovní výkon.

Tým tvořili známí a kamarádi kapitánky a moderátorky Hanky Šoberové, ale také účastníci předchozí výzvy Českého rozhlasu Návod na půlmaraton.

Vltava Run se běží bez přestávky, tedy ve dne i v noci, 360 kilometrů štafetovým způsobem. Trasa je rozdělená do 36 úseků. Na každého účastníka čekají tři úseky dlouhé šest až patnáct kilometrů v rozestupu pouhých několika hodin.

Tým Českého rozhlasu na Vltava Run. Daniela Kroužilová se ve Vyšším Brodě chystá na dvanáctý úsek závodu

Závodníci si můžou vybrat, kdo jakou trasu poběží, ale jeden člověk nesmí běžet dva úseky po sobě. Dalším pravidlem je, že v týmu musí být minimálně šest závodníků a každý musí jednou běžet v každé třetině závodu.

Ostatní členové se mezitím přepravují auty. Povolené jsou maximálně tři vozy na tým, takže běžci jsou rozděleni do aut podle pořadí, v jakém nastupují do závodu, a přesouvají se z místa na místo. Je to logisticky docela náročné, běžci musí mezi sebou komunikovat a sledovat časy dalších členů týmu, aby se nestalo, že nebudou včas na předávce.

Letošní závod byl opravdu extrémní. Více než polovinu jeho trvání nepříjemně pršelo a bylo velmi chladno. Kdo v noci neběžel, snažil se v polních podmínkách alespoň na chvíli usnout. Důležité bylo zregenerovat rychle svaly a připravit se na další úsek.

Registrace zmizely za pár vteřin

Vltava Run je ojedinělý nejen svou délkou, ale také vedením trati. „Lokality jsme vybírali tak, aby si běžci užili zajímavé trasy, divokou přírodu a krásná místa jižních a středních Čech,” říká za organizátory Květa Látalová.

Štafeta Českého rozhlasu České Budějovice na Vltava Run. Na snímku Miloš

Týmy běží Národním parkem Šumava, přes celý levý břeh Lipna, Vyšší Brod, Rožmberk, Zlatou Korunu, Hlubokou, Týn nad Vltavou a přehrady Orlík a Slapy.

První ročník závodu se uskutečnil v roce 2013. Organizátory inspirovalo nadšení lidí, kteří se pravidelně účastní legendárního závodu Hood To Coast na 199 mil v americkém Oregonu.

O Vltava Run je velký zájem. Registrace byly letos vyprodané za několik desítek vteřin. Do závodu může nastoupit 300 štafet, víc běžců organizátoři na trať pustit nechtějí. Je pro ně důležité zachovat jistou „komornost“ závodu, nechtějí, aby šlo o masový závod, ale problém by byl i s kapacitou trati, hlavně míst předávek.

Tým Českého rozhlasu na Vltava Run. Pavel a Daniela při předávce štafety ve Vyšším Brodě
Štafeta Českého rozhlasu na extrémním závodu Vltava Run. Kapitánka týmu, moderátorka Hanka Šoberová také zvládla všechny své úseky
Štafeta Českého rozhlasu na extrémním závodu Vltava Run. Katka běží a zároveň zvládá odpovídat na otázky. Atmosféru závodu zachycuje reportérka Mária Pfeiferová
autoři: Mária Pfeiferová , Andrea Poláková
Spustit audio

Související