Tygr Dolar z Dvorce u Borovan slaví osmnáctiny

27. červenec 2019 21:45

V neděli se budou v jižních Čechách slavit jedny zvířecí narozeniny. Tygru ussurijskému jménem Dolar, který žije v zoologické zahradě Dvorec u Borovan na Českobudějovicku, je 18 let.

Tygři patří mezi nejohroženější zvířata na Zemi. Stáří 18 let je pro velkou šelmu již velmi hraničním věkem a mnozí se ho nedožijí ani v zajetí, natož v přirozeném prostředí. Dolar je nositelem geneticky vzácné krve, protože jeho otec byl přímým potomkem tygra odchyceného ve volné přírodě.

Na zámek v Českém Krumlově se nastěhovali dva noví medvědi

Arno a Máša, dva noví medvědí sourozenci na zámku v Českém Krumlově

Nejraději mají hroznové víno a rybí tuk. Skoro dvouletí medvědi Máša a Arno se ve čtvrtek poprvé podívali do zámeckého výběhu v Českém Krumlově.

Partnerkou Dolara byla dlouhá léta tygřice Blacky, která zemřela před několika týdny. Její věk byl také 18 let. Spolu s Dolarem zplodili deset mláďat, to poslední se narodilo v srpnu 2017.

„Na návštěvníky čeká na tygrovy narozeniny, které připadají na Mezinárodní den tygrů, bohatý program. Pokud by chtěl někdo přinést dárek, tak budeme rádi za míč nebo jinou hračku,“ říká Jana Ambrožová ze zoo Dvorec.

Spustit audio

Související