Na zámek v Českém Krumlově se nastěhovali dva noví medvědi

26. červenec 2019 10:31

Nejraději mají hroznové víno a rybí tuk. Skoro dvouletí medvědi Máša a Arno se ve čtvrtek poprvé podívali do zámeckého výběhu v Českém Krumlově.

„Už se dožadují dobrot, tak je vidět, že si zvykli. Přijeli v dobrém stavu, akorát samice byla trochu nervóznější. Tým tu ale byl na jedničku,“ pochvaluje si zámecký medvědář Jan Černý.

Obě medvíďata zabavili celníci pašerákům na letišti v Ruzyni. Do Krumlova přijeli z olomoucké zoo, kam byli přechodně umístěni. „Jsou přítulní, mají dobrou povahu a pro tyto účely jsou opravdu vhodní,“ říká ředitel Zoo Olomouc Radomír Habáň.

Medvědi budou v zámeckém výběhu spolu s jedenadvacetiletou medvědicí Marií Terezií. Ta bude ale od mladých medvědů oddělena mříží, aby jim neublížila. Noví medvědi budou v delším výběhu na straně pod zámeckou věží, kde mají k dispozici i malé jezírko.

Voroplavci v Českém Krumlově vrací na vodu téměř sto let starou veslařskou loď

Veslař Václav Chalupa a majitel společnosti Voroplavba Radek Šťovíček vezli historickou veslařskou loď na slavnosti do Prahy

Vůz s neobvyklým nákladem vyjel ve středu ráno z Českého Krumlova. Místní voroplavci vezli na svatojánské slavnosti do Prahy historickou veslařskou loď. Ta je z cedrového dřeva, pohromadě drží jen díky nýtům a vyrostlo na ní několik generací veslařů.

Tradice chovu těchto šelem sahá v Krumlově do 16. století. Rožmberkové prokazovali údajnou přízeň se starobylým italským rodem Ursinů, který měl v názvu i znaku medvěda. „To bylo nakonec potvrzeno a na počest toho se stal medvěd heraldickým zvířetem, štítonošem rodu Rožmberků a také začali na zámku chovat medvědy,“ vysvětluje kastelán zámku Pavel Slavko.

Spustit audio

Související