Tři tisíce studentů v kostýmech prošly centrem Budějovic. Tradičním průvodem vyvrcholil majáles

27. květen 2023 07:16

Fanfáry, sirény a skandování se po roce opět rozléhaly centrem Českých Budějovic. Městem v pátek prošel tradiční studentský průvod na závěr festivalu Budějovický Majáles. Podle odhadů organizátorů se ho zúčastnily zhruba tři tisíce studentů místních středních škol. Jubilejní dvacátý ročník přehlídky trval celý týden a přinesl řadu kulturních událostí na několika místech a různých scénách.

Studenti českobudějovického Biskupského gymnázia vyrazili do průvodu převlečení za piloty a letušky. „Chtěli jsme něco originálního, co tady ještě nebylo. Doufáme, že tohle se povedlo. Je to super, jsme všichni v bílém, máme čepičky, je to bomba,“ komentoval kandidát školy na krále majálesu František Čouda.

Kromě samotných studentů se akce účastní i vyučující. „Je to příjemné, letos je pěkné počasí a líbí se mi, že si to studenti užívají a dokáží se navzájem vyhecovat k různým pokřikům,“ popisovala učitelka Hana Musilová z Gymnázia Česká. Jeho studenti si jako téma zvolili Mexiko.

Budějovický majáles 2023, závěrečný průvod studentů

Budějovický Majáles letos oslavil jubilejní dvacátý ročník. „Není vůbec jednoduché festival uspořádat vzhledem k našemu průměrnému věku, ale myslím, že se to velice povedlo. Máme krásnou návštěvnost a dokonce vyšlo počasí, což je pro majáles netradiční,“ řekla ředitelka festivalu Lucie Kohoutová.

Letošním králem Budějovického Majálesu se stal Matyáš Hosnedl z Gymnázia Jana Valeriána Jirsíka, který uspěl v závěrečné disciplíně. Festival pak zakončila série koncertů pod širým nebem na Sokolském ostrově.

Související