Tři měsíce museli noví provozovatelé budějovického městského kina Kotva hradit náklady ze svého

26. listopad 2022 10:42

Před třemi měsíci převzali českobudějovické městské kino Kotva noví provozovatelé. A dosud museli fungování hradit ze svého. Oni sami i vedení města uvádí, že je to důsledek špatně nastavené vzájemné smlouvy. Magistrát by chtěl její podmínky upravit, ale nemá k tomu prakticky žádné zákonné možnosti. Nového provozovatele kina vybíralo předchozí vedení radnice v závěru minulého volebního období.

„My jsme opravdu v takovém vzduchoprázdnu. Teď víme, že dostaneme dotaci, která nám pokryje, dejme tomu, ten půlrok, který jsme tady byli, ale dál nevíme,“ říká Kristýna Vacková z Asociace jihočeských audiovizuálních tvůrců.

Zapsaný spolek začal Kotvu provozovat od letošního září. Poskytnutí dotace, bez které se podle Kristýny Vackové nedá fungovat, zastupitelé města schválili až v půlce listopadu. Jen samotné zálohy na energie stojí měsíčně zhruba 100 tisíc korun, první tři měsíce přitom musel spolek financovat ze svého.

Aktuální smlouva je nastavená tak, že provozovatelé kina nemají jistotu, zda roční provozní příspěvek bezmála 1,5 milionu korun pravidelně získají. Kino mají v pronájmu na sedm let. „Bylo by samozřejmě mnohem příjemnější, kdybychom věděli, že ta dotace je jistá a určitě přijde. Kdyby se podařilo nějakým způsobem revidovat tento vztah, pracovalo by se nám mnohem lépe a investice do prostoru by mohly být podstatnější,“ dodává Kristýna Vacková.

To se ale zřejmě nestane. Podle náměstkyně primátorky pro kulturu Zuzany Kudláčkové by se muselo jednat o takzvanou koncesi. „Bohužel možné to není, protože ta smlouva je uzavřená čistě jako smlouva nájemní, tudíž ji uzavírá Správa domů, nikoli rada města. A správa nemůže zavazovat radu k tomu, aby nějaké dotace odsouhlasila,“ vysvětluje.

Město má v podstatě pouze dvě možnosti – buď ponechat současnou smlouvu tak, jak je, nebo vypsat novou koncesní soutěž. V druhém případě by ale vystavilo současného provozovatele riziku, že nezvítězí a bude muset prostory kina opustit.

Čtěte také

„My teď řešíme, kterou cestu z těch dvou špatných zvolíme. Skutečně to není dobré rozhodování a bude nějakou dobu trvat, než dohodu najdeme,“ komentuje Zuzana Kudláčková.

Na špatně nastavený výběr nového provozovatele od počátku upozorňoval například výtvarný teoretik, kritik a kulturní publicista Jiří Ptáček. V průběhu výběrového řízení se totiž měnily podmínky. Město původně deklarovalo, že nový nájemce by si měl na provoz vydělat sám. Pak ale otočilo a provozní dotaci do podmínek za nejasných okolností vrátilo.

„Ten návrat příspěvku do hry přišel ale ve chvíli, kdy se zase nemohli přihlásit jiní adepti, takže si myslím, že obě strany z toho mohly být vykolejené. Nevyvolávalo to důvěru v to, že ten přístup je promyšlený,“ připomíná.

Přípravu smlouvy měl v gesci bývalý náměstek primátora pro kulturu a nyní opoziční zastupitel Juraj Thoma. Toho se nepodařilo kontaktovat. Nové vedení radnice prozatím ujistilo, že rozpočet na příští rok s provozním příspěvkem pro Biograf Kotva počítá.

Spustit audio

Související