Tisíce tun směsi denně a areál na ploše dvou hektarů, takové jsou parametry chystané výrobny asfaltu na okraji Českých Budějovic

16. březen 2023 09:00

Poblíž bývalé slévárny na okraji Českých Budějovic u dálnice D3 má vzniknout výrobna asfaltu. Záměrem soukromého investora se teď znovu začne zabývat Jihočeský kraj. Areál zabere více než dva hektary plochy v katastru Úsilného. Některé okolní obce mají k projektu výhrady.

Tady na severovýchodním okraji Českých Budějovic je díky výstavbě dálnice D3 stále rušno. Už brzy by přímo pod ní měla vyrůst výrobna asfaltu. Právě značné množství stavěných nebo chystaných dopravních staveb v nejbližším okolí se záměrem úzce souvisí, vysvětluje investor František Adler z atelieru A1:

Čtěte také

„Příprava běží opravdu rychle, samozřejmě to všechno nevzniká v jeden moment, ale já si neumím představit, že by to pokryla nabídka tady těch služeb, které tu dneska jsou. Takže je možná jedině dobře, že to tady vyroste.“

Součástí obalovny živičných směsí - jak z ní přesný název záměru - má být komín o výšce skoro 30 metrů. Počítá se s výrobní kapacitou tisíců tun asfaltu denně. Daná lokalita je podle Františka Adlera k průmyslové výstavbě určená:

„Ta obalovna je od nejbližší obytné budovy, jak bytového nebo rodinného domu, je dál než jeden a půl kilometru.“

Úsilné výhrady nemá, Hůry ano

Chystaný areál leží na katastru Úsilného. Podle nezávislého starosty Pavla Kašpárka k ní obec výhrady nemá a územní plán tuto výstavbu v dané lokalitě umožňuje.

„Z hlediska posouzení dikce územního plánu ani zastupitelstvo nemělo žádné námitky. Samozřejmě, hovořili jsme o určité kompenzaci ve prospěch obce a to je zatím na začátku, takže předpokládáme, že budou další jednání,“ vysvětluje Pavel Kašpárek.

Vedení krajského města vnímá určitá rizika spojená s výstavbou podobného areálu. Podle náměstkyně českobudějovické primátorky pro životní prostředí Zuzany Kudláčkové z České pirátské strany ale radnice taky rozumí potřebnosti daného materiálu:

„Stavíme silnice, stavíme dálnici a v tom prostoru to bude potřeba udělat.  Samozřejmě samotná relizace, jakým způsobem to tam bude, to je k diskuzi. My to sledujeme.“

Projekt naopak kritizuje obec Hůry, která má k lokalitě opticky nejblíže. Pokračuje starosta Jiří Borovka z hnutí STAN.

„Dopravní napojení pro nás tak zásadní není, jakožto nejaké negativní vlivy na ovzduší. Výpary, nějaká modernější technologie až tak nevadí, ale jsou obalovny, které prostě jsou cítit.”

Jihočeský krajský úřad se záměrem bude zabývat už potřetí. Předchozí dva návrhy investor vždy stáhl kvůli dopracování. Pokud teď získá kladné stanovisko, první stavební práce chce zahájit už příští rok na jaře.

Celou reportáž Matěje Vodičky si poslechněte online.

Spustit audio