Tisíce kilogramů zboží darovali lidé v Národní potravinové sbírce

12. listopad 2018 08:51

Trvanlivé potraviny, drogistické zboží pro osobní hygienu nebo dětské potřeby darovali lidé do Národní potravinové sbírky. Ta se uskutečnila v sobotu ve stovkách obchodů po celé republice.

Vybrané zboží rozdělí Potravinová banka potřebným, hlavně samoživitelkám, seniorům a dětem v dětských domovech.

„Budou Vánoce a já je mám hrozně ráda, tak bych chtěla někomu pomoct a udělat radost.“ „To je asi minimum, co můžu udělat.“ „Lidé by si měli pomáhat.“ Těmito slovy komentovali své příspěvky do sbírky někteří nakupující v českobudějovickém hypermarketu.

Motivace k pomoci se lišila, ale výsledek byl znát a po několika hodinách už se hromadily desítky krabic plných darovaného zboží.

Marie Koldová z Českých Budějovic darovala ze svého nákupu více než polovinu zboží. „Snažila jsem se vybrat trvanlivé potraviny a trochu i zdravé, takže jsem koupila čočku, ovesné vločky, rýži, takové ty potřebné věci,“ řekla.

Do Národní potravinové sbírka chtěla přispět už v minulých letech. „Mně se většinou stalo, že jsem termín minula, tak jsem ráda, že tentokrát jsem to nepřehlédla a že jsem mohla nakoupit,“ dodala.

Český rozhlas se zapojil do Národní potravinové sbírky

Národní potravinová sbírka v Českém rozhlase České Budějovice

Šestý ročník Národní potravinové sbírky se uskutečnil v sobotu 10. listopadu na více než 660 místech po celé České republice. Do sbírky se letos aktivně zapojil i Český rozhlas České Budějovice. 

Národní potravinová sbírka by se neobešla bez dobrovolníků. V největším českobudějovickém hypermarketu se jich vystřídalo asi dvacet. U vchodu stála Tereza Haškovcová a rozdávala letáčky. Byla prvním člověkem, který nakupující o sbírce informoval.

„Máme tu nákupní seznam, kde jsou popsané trvanlivé potraviny, kterými mohou přispět. Různé konzervy, paštiky, ovocné kompoty, sáčkové polévky, koření, rýže, těstoviny, z drogistického zboží například prací prášek, sprchové mýdlo a hlavně dětské plenky,“ ukazovala.

Vybrané zboží putovalo ještě v noci od regionální Potravinové banky a zůstane pro potřebné lidi přímo v dané oblasti. Po celé České republice se v sobotu vybralo 321 tun trvanlivých potravin a drogistického zboží.

autor: Mária Pfeiferová
Spustit audio

Související