Výtěžek Tříkrálové sbírky v budějovické diecézi byl letos rekordní

31. leden 2018 11:33

Přes sedm milionů korun skončilo v kasičkách koledníků Tříkrálové sbírky v českobudějovické diecézi. To je o více než jeden milion korun vyšší částka než před rokem. Zároveň se jedná o nejvyšší výtěžek v historii diecéze.

Rekordní výtěžek Tříkrálové sbírky potěšil ředitele Diecézní charity v Českých Budějovicích Jiřího Kohouta. K takovému úspěchu podle něj vedlo hned několik věcí. „Nárůst je způsobený v první řadě větším množstvím dobrovolníků, kteří se zapojili do této akce. Druhým důvodem je určitě to, že lidé byli štědřejší, a třetím, že jsme navštívili i místa, kde se v minulosti nekoledovalo,“ uvedl.

Do letošního ročníku Tříkrálové sbírky se zapojilo téměř 250 nových koledníků. V kostýmech třech králů mohli lidé potkat i známé tváře. „V Českých Budějovicích tradičně koleduje moje předchůdkyně Michaela Čermáková se světícím biskupem, já sám koleduji se svými dětmi už několik let,“ dodal Jiří Kohout.

Českobudějovická diecéze zasahuje do Plzeňského kraje na Sušicko a na Pelhřimovsko na Vysočině. Právě tam byli lidé nejštědřejší. „Úplně nejštědřejší byli v oblasti Pelhřimovska, kde se vybralo 700 tisíc, tam je to již tradičně. Nejvíc v rámci Jihočeského kraje se vybralo v krajském městě a nejbližším okolí, tam je to také necelých 700 tisíc korun. Hodně štědří byli lidé i ve Strakonicích a Prachaticích,“ vyjmenoval Jiří Kohout.

Výnos Tříkrálové sbírky teď charita rozdělí. Asi deset procent pošle na rozvojové projekty, jako je vzdělávání nebo udržení zdrojů obživy, v zahraničí. Část výtěžku míří na podporu lidí v nouzi v České republice.

Největší díl peněz zůstane přímo v regionu, kde je lidé darovali. Například Farní charita v Českém Krumlově použije peníze na provoz Domova svaté Alžběty ve Veselíčku, na Strakonicku zase poslouží na obnovu technického zázemí kuchyně v Domu klidného stáří svaté Anny v Sousedovicích.

autor: hoch
Spustit audio