Světlušky rozsvítily jihočeská města a obce. Sbírka pomáhá nevidomým

11. září 2018 09:48

Náramky, píšťalky nebo tykadla prodávají mladí lidé v jihočeských městech a obcích. Výtěžek ze sbírky Nadačního fondu Českého rozhlasu Světluška je určený na pomoc lidem se zrakovým postižením.

Mezi dobrovolníky se přihlásili studenti 26 jihočeských středních škol. Světlušky potkáte v Českých Budějovicích, Českém Krumlově, Kaplici nebo Táboře.

Bez váhání přispěla například Miloslava Šafářová z Českých Budějovic. „Světlušku znám a vím, které postižené podporuje, tak je to samozřejmé,“ komentovala.

Dobrovolnicemi v centru jihočeské metropole jsou studentky Kateřina a Terezie. „Hodně lidí, když zjistí, že je to Světluška, tak se sami hlásí a chtějí přispět. Samozřejmě nám také lidé odcházejí s tím, že ne, ale máme mnoho pozitivních zkušeností,“ popsaly.

Sbírka Nadačního fondu Českého rozhlasu Světluška v Českých Budějovicích

Celonárodní sbírka je největším projektem Světlušky, jejímž cílem je pomáhat dětem a dospělým s těžkým zrakovým postižením. V minulém roce se dobrovolníkům podařilo během sbírkových dní nasbírat do lucerniček více než 5,2 milionů korun.

Peníze se prostřednictvím grantů rozdělují na přímou pomoc dětem i dospělým s těžkým zrakovým postižením, rodinám, které mají nevidomé dítě, i neziskovým organizacím, které realizují ranou péči. Světluška podporuje také asistenční služby, rekondiční pobyty, sporty pro nevidomé a další služby, které pomáhají zvládat život ve tmě.

Sbírkové dny potrvají do pátku. Pro ty, kdo je nestihnou, je připravená webová stránka svitis.cz. Tady mohou lidé přispět online platební kartou. Projekt je možné podpořit také odesláním jednorázové SMS.

autor: Mária Pfeiferová
Spustit audio

Související