Věra Martinová zpívala své hity v sále rozhlasu. Koncerty pomáhají Světlušce

16. říjen 2017

Studiový sál Českého rozhlasu České Budějovice patřil ve středu Věře Martinové, první dámě české country, a její doprovodné kapele. Vystoupili tady před publikem a zároveň nahráli svůj koncert i pro posluchače.

Ještě předtím se ale představil mladý hudebník Arnošt Doskočil z Českých Budějovic. Ten patří mezi lidi s očním handicapem, kterým pomáhá Světluška. Právě na tento projekt Nadačního fondu Českého rozhlasu mohou přispět návštěvníci veřejných nahrávek.

Arnošt Doskočil má díky Světlušce barytonový saxofon. „Je to vlastně největší saxofon, který je běžně k vidění, váží kolem osmi kilogramů. Světluška mi na něj přispěla velkým grantem. Jel jsem si pro něj do Vídně, kde jsem si mohl vybrat ze dvou nástrojů v centrálním skladu,“ popisoval.

Hudba je mu dokonce povoláním. Vystudoval hru na klarinet a hned poté začal učit na základní umělecké škole v Soběslavi. „Asi po roce za mnou přišla žačka, že by ji zajímal saxofon. Já jsem to chtěl učit dobře, tak jsem zkusil udělat talentovky a teď studuji pátým rokem hru na saxofon na konzervatoři,“ doplnil.

Věra Martinová: Mladí lidé člověku nedávají stárnout, a to je fajn

Hlavní hvězda večera Věra Martinová přijela do Budějovic s kapelou, se kterou vystupuje už třetím rokem. „Oni mě berou shovívavě, protože bych mohla být většině matkou. Ale snažím se proniknout mezi ně i kamarádsky, je mi s nimi dobře. Mladí lidé člověku nedávají stárnout, a to je fajn,“ řekla.

Koncert Věry Martinové s kapelou v sále Českého rozhlasu České Budějovice

Pro návštěvníky koncertu v budově Českého rozhlasu si připravila průřez svým repertoárem. „Budeme hrát starší písně i nejnovější natočené pro zlatou kolekci, která vyšla loni k mým třiceti letům působení na různých pódiích této republiky,“ dodala.

Zpěvačka a kytaristka Věra Martinová byla v první polovině 80. let členkou populární country skupinky Schovanky. Po roce 1986 se vydala na sólovou dráhu. Po mohutném úspěchu písničky Malý dům nad skálou následovaly další hity Až na vrcholky hor, Toulavý džíny nebo Dala jsem lásku řekám.

Na jaře 1989 ji potkala velmi nepříjemná automobilová nehoda, ale navzdory následkům se její kariéra nezastavila a přišly další oblíbené songy, časté koncerty i televizní vystoupení. I když se její pop-country trochu měnila a trochu více směřovala k folku, její široká posluchačská obliba zůstala až do současnosti víceméně stabilní a zřetelná.

Věra Martinová má nemálo přátel i na jihu Čech, včetně zpěvačky Pavlíny Jíšové, která je spoluautorkou několika jejích úspěšných songů. A v jihočeském kontextu stojí také za zmínku, že její dcera Anežka studuje na vysoké škole v Českých Budějovicích.

Atmosféru koncertu Věry Martinové přibližuje kulturní magazín Kavárna. Dále přináší rozhovor s bratry Ebenovými nebo připomíná výstavu k 20. výročí zapsání obce Holašovice na seznam UNESCO.
Celý pořad si poslechněte zde.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.