Tisíc organismů sledují tři studenti v pískovně u Plané nad Lužnicí. Jejich poznatky pomůžou při obnově lomu

8. září 2022 13:16

Domovem mnoha vzácných organismů je pískovna u Plané nad Lužnicí. Prokázali to studenti ze tří různých gymnázií, kteří sledují život v tomto lomu už půl roku. Zapojili se do mezinárodního projektu Quarry Life Award, jehož cílem je zvýšit povědomí o důležitosti přírodní rozmanitosti v lomech a pomoct při jejich obnově.

„Já si dokáži i z toho složení druhů určit, jaké jsou zde rybí obsádky. Zjistil jsem, že ryb je tu poměrně dost. To je problém, protože voda jezera není příliš čirá, což mu ubírá na estetické hodnotě,“ říká Matěj Ešpandr, student gymnázia v České Třebové.

Společně s ním pracuje u lomu studentka gymnázia v Příbrami Kateřina Fialová a gymnazista z Rokycan Ondřej Vaněk. Poznali se před několika lety na přírodovědeckém soustředění. Tam se rozhodli, že se zapojí do projektu společnosti Českomoravský štěrk, která mimo jiné právě u Plané nad Lužnicí těží písek

„Já jsem tu natáčela břehule, což jsou drobní ptáci, kteří si hloubí nory do zpevněných stěn podél řek. Jenomže těchto stěn ubývá, a tak se stěhují třeba na pískovny do hromad. To pro ně ale není úplně ideální, protože materiál není úplně pevný. Když si tu břehule vyhloubily nory, po nějaké době se jim zhroutily po přívalových deštích,“ líčí Kateřina Fialová.

Čtěte také

Ondřej Vaněk připomíná, že na cestě u lomu se z jemného písku vytvořily malé duny, které obývá velmi ohrožený druh svižníka. „Je tu několik desítek jedinců na jediné lokalitě, to je jeden z nejvzácnějších zástupců brouků na pískovně,“ uvádí.

Studenti během průzkumu pískovny zaznamenali výskyt zhruba tisícovky organismů. „Z těch vzácných kromě svižníka můžeme jmenovat z brouků vodomila černého nebo zeměkopa, z planktonu buchanku pilkovanou, z rostlin rosnatku okrouhlolistou,“ doplňuje Kateřina Fialová.

Výsledky výzkumu využije společnost Českomoravský štěrk. „Mohou sloužit jako podklad pro úpravy plánů pro rekultivace nebo plánu péče o území. Zároveň posilují vztahy s veřejností a lidmi, kteří lom znají. Díky tomu můžeme zahrnovat i jejich názory do dění v lomech,“ potvrzuje mluvčí Marek Tláskal.

Studentský výzkum potrvá v pískovně u Plané nad Lužnicí do října.

Spustit audio

Související