Těžký to bylo a ještě bude. Ale šou lidem uděláme!

16. březen 2023

Začíná play off letošní volejbalové extraligy. Na čtvrtfinálové zápasy Jihostroje zve trenér Vojtěch Zach!

Jedenáctý titul by mohly letos získat České Budějovice, pokud by Jihostroj, jak je jeho dobrým zvykem, vyhrál volejbalovou extraligu. Jihočeský celek je nejúspěšnějším týmem v novodobé historii českého volejbalu. Aktuálně ho vede Vojtěch Zach, který na podzim vystřídal René Dvořáka.

Jihostroj zatím dovedl ke třetímu místu v základní části. To ale ještě neznamená bronz. Před českobudějovickými volejbalisty je play off. A to pro Jihostroj začíná v pátek 17. března!

Je to nová soutěž, začíná se od nuly

„My tomu říkáme nová soutěž. To, co se stalo doteď, už neplatí. Hraje se od nuly. Je to vyřazovací soutěž, takže ten, kdo prohraje tři zápasy, končí. Jde o všechno,“ zdůrazňuje Vojtěch Zach, „celé je to daleko živější, intenzivnější a zábavnější. Takže se těšíme a uvidíme, jak to dopadne.“

První čtvrtfinálový zápas se v Českých Budějovicích odehraje v pátek sedmnáctého od 20:15 hodin, čas začátku je posunut kvůli televiznímu přenosu.

„To je trochu škoda s ohledem na rodiny s dětmi, protože naše dětská návštěvnost na zápasech, náš dětský koutek a to, co kustod týmu Filip Hoch po zápase s dětmi vyvádí, je úžasné a je to unikát v české extralize i v českých kolektivních sportech vůbec. A já jsem na to jako bývalý a budoucí trenér mládeže pyšný,“ usmívá se Zach.

Jeho dohoda s klubem je, jak říká, od začátku koncipována tak, že smlouva platí do konce sezóny. Po ní se hodlá Vojtěch Zach vrátit na post šéftrenéra dětí a mládeže volejbalového klubu Jihostroj České Budějovice.

Do rozjetého vlaku mužské extraligy naskočil Vojtěch Zach v říjnu 2022 rychle a bez většího přemýšlení: „Nebyl čas špekulovat, prostě se to událo. V tom to bylo jednoduché. Ale zpětně to hodnotím jako drsnou zkušenost, která je určitě výborná, profesně mi hodně dá, ale rodina trpí extrémně. A tak už se těším, až bude sezóně konec.“ I tak chce ale vyšponovat všechny síly: „Těžký to bylo, těžký to ještě bude, ale já nechci skončit průměrným výsledkem. Chci vyhrát, uděláme pro to všechno.“

Každý pozitivní sportovní úspěch může pomoct

Poslední mistrovský titul získal předchůdce Vojty Zacha René Dvořák s týmem Jihostroje v roce 2019, v historii klubu září i hattrick trenéra Petra Broma – tituly v letech 2007, 2008 a 2009. A tři vítězství, přičemž poslední už v sezóně rozdělené mezi dva trenéry, získal pro Jihostroj také Jan Svoboda.

„Bylo by skvělý, kdyby to i letos cinklo,“ připojuje k výčtu Zach, „já tedy beru jakoukoli medaili z letošního ročníku jako obrovský úspěch. Pro mě to byla první zkušenost s profesionálním týmem a dost jsem se toho musel doučit a dovzdělat,“ dodává.

Jak říká, trenéři, kteří dovedli Jihostroj v nadstavbové části extraligy na samý vrchol, jsou velkými persónami českého volejbalu. „Mají velké zkušenosti, dokázali toho hodně a měli proč. Já jsem u těch třech titulů v řadě s Petrem Bormem byl jako hráč a pamatuju na to jako na jedno z nejlepších herních období. Velmi rád bych navázal a lidem přinesl titul.“

Vojtěch Zach teď jako trenér vnímá závěrečné boje o titul už zase jinak: „Lidem musíme předvést šou. My jsme něco jako armáda a lidé civilisté, kteří mají v dnešním světě spoustu starostí. Každý pozitivní sportovní úspěch jim může pomoct. A to bych chtěl!“

Přijďte fandit!

Tak chcete-li vypnout a zároveň si zafandit, zajděte si na Jihostroj. V pátek 17. března od 20:15 a ve čtvrtek 23. března od 18:00 hodin do českobudějovické sportovní haly. A pokud společně pomůžeme hráčům k postupu, čeká nás další série zážitků v následujícím semifinále, případně i finále letošního ročníku volejbalové extraligy. A to rozhodně stojí za to!

Spustit audio