Ten náš Flíček. Inteligentní, ale nepoddajný pes a drsná Aljaška v povídce Jacka Londona

16. červen 2024

Dva dobrodruzi se rozhodnou, že si pořídí psa, kterého by na Aljašce mohli spolu s ostatními zapřáhnout do saní. Flíček je krásný a nadmíru inteligentní, ne však tím správným směrem. Je zřejmě příliš chytrý na to, aby pracoval. Umí se včas vytratit a včas se také vrátit zpátky. Ač k nepoužití, nejde se ho zbavit…

Čte: Martin Hruška
Napsal: Jack London
Dramaturgie: Hana Krejčová
Překlad: Alois Josef Šťastný
Zvukový mistr: Pavel Schober
Režie: Aleš Vrzák
Natočeno: v České rozhlase České Budějovice v roce 1996

Příběh o jednom velmi inteligentním, ale dost možná i pěkně nesnesitelném psovi z drsné Aljašky konce 19. století napsal dobrodruh Jack London. Text vyšel například v povídkovém souboru Volání divočiny v roce 1908.

Povídku Ten náš Flíček uvádíme jako vzpomínku na rozhlasové herectví Martina Hrušky. Rodák z Českých Budějovic, dlouholetý člen činohry Jihočeského divadla před pár dny nečekaně zemřel.

Příběh načetl ve studiu Českého rozhlasu České Budějovice v roce 1996.

Jack London

Za svoji přibližně dvacetiletou literární kariéru napsal Jack London (1876 – 1916) bezmála dvacet románů, téměř dvě stovky povídek a mnoho článků a reportáží. Jeho dílo bylo přeloženo do více než stovky jazyků.

První Londonovou knížkou přeloženou do češtiny byl povídkový soubor Když se Bůh směje, v nakladatelství J. R. Vilímka vyšel v roce 1910. Bílého tesáka si čeští čtenáři mohli poprvé přečíst v roce 1913.

Málokdo ví, že ve své době jeden z nejčtenějších a také nejlépe placených spisovatelů byl zároveň vášnivým fotografem. Během nepříliš dlouhého života pořídil přes dvanáct tisíc snímků. Zachytil na nich vše od drsného života londýnských bezdomovců přes rusko-japonskou válku až po domorodce obývající ostrovy v jižní části Tichého oceánu. Většina jeho fotografií byla poprvé zveřejněna až v roce 2010 v knížce Jack London Photographer.

Spustit audio

Související