Michaela Klevisová: Cizí dům. Stará chalupa v západních Čechách, kterou koupila Marta s manželem, skrývá dávná tajemství.

23. červen 2024

Je z dražby, o jejím původním majiteli toho ti noví moc nevědí. Příliš senzitivní Marta se ve starém domě moc necítí. I nedaleký vrch Vladař je opředený tajemstvím. A co ta stará mapka, kterou v domě našli? A urna s popelem?

Napsala: Michaela Klevisová
Režie: Martina Schlegelová
Interpret: Dana Verzichová
Připravila: Zuzana Vlčková
Dramaturgie: Dominik Mačas
Natočeno v Českém rozhlase České Budějovice v roce 2022

Michaela Klevisová (1976) je autorkou řady úspěšných detektivek. V současné době patří k nejprodávanějším autorům detektivní literatury u nás. Hned za svoji prvotinu Kroky vraha získala v roce 2008 Cenu Jiřího Marka za nejlepší detektivku roku.

Stejného ocenění se dostalo v roce 2012 i jejímu dalšímu románu Dům na samotě. I v něm se objevuje zasloužilý kriminalista Josef Bergman, trochu samorost a bručoun, opak drsných frajírků, který vyšetřuje zločiny i v autorčiných dalších detektivkách – Zmizela v mlze, Sněžný měsíc, Dům na samotě, Drak spí nebo v zatím posledním románu Vraní oko.

Kromě detektivních románů píše Michaela Klevisová i nedetektivní povídky, které publikovala například v knížkách Štěstí je zadarmo, Kocour z Montmartru a Čekání na kocoura.

Detektivkou není ani román Prokletý kraj. Příběh dvou mladých žen, které hledají své kořeny v zapomenuté vesničce na Prachaticku, se dotýká poválečné historie jihočeského pohraničí a stal se zatím nejprodávanější autorčinou knihou.

Spustit audio