Sudoměřice u Bechyně bude mít velkou čistírnu odpadních vod, Stará Vožice 17 malých domovních

3. červenec 2024 08:35

Sudoměřice u Bechyně na Táborsku vybudují čistírnu odpadních vod. Obec o její výstavbu usiluje už několik let. Projekt ale brzdil problém s pozemky, na kterých by mělo zařízení stát. Jejich majitelé totiž žijí v zahraničí a jednání s nimi nebyla vůbec jednoduchá.

„Majitelé jsou z Austrálie. Když už jsme byli skoro dohodnuti, jeden ze spolumajitelů zemřel. Když se vyřídilo dědictví, zemřela druhá spolumajitelka a pozemky přešly na šest jejích dětí, takže celé jednání trvalo asi sedm let,“ popisuje starosta Sudoměřic u Bechyně za nezávislé Stanislav Houdek.

Nakonec se ale pozemky podařilo koupit. „Bohužel tedy v Austrálii je jiná představa o cenách pozemků, takže nás necelý hektar stál pět milionů korun, ale konečně to vlastníme. Projekt už jsme měli předpřipravený, jenže mezitím přibylo obyvatel, tak musíme trochu změnit technologii. Aktualizujeme projektovou dokumentaci a věřím, že v příštím roce to dotáhneme zdárně ke stavebnímu povolení a další rok bychom rádi stavěli,“ uvádí starosta.

Obec zároveň vybuduje novou kanalizaci v místech, kde dosud není. Čistírna odpadních vod umožní další rozvoj. „V podstatě je podmínkou pro to, abychom mohli začít řešit další stavební parcely. Teď už jsme na hraně, měli jsme zájem o další ulici, bohužel bez čistírny to není možné,“ dodává Stanislav Houdek.

Čtěte také

Otázkou čištění odpadních vod se zabývají i ve Staré Vožici. „Je to nutno řešit, protože již by nám nebylo prodlouženo povolení k vypouštění odpadních vod ve volné výusti, jak to historicky fungovalo,“ potvrzuje starosta za nezávislé Jaroslav Větrovský.

Ve Staré Vožici, místní části Mladé Vožice na Táborsku, žije zhruba devadesát stálých obyvatel. Proto město upustilo od výstavby velké centrální čistírny odpadních vod a kanalizace a vydá se cestou domovních čistíren. „To znamená, že zřídíme ke každé nemovitosti, kde žijí trvale přihlášení občané, vlastní domovní čistírnu odpadních vod. V rámci této akce bude ve Staré Vožici umístěno sedmnáct čistíren, které budou mít lidé na svých pozemcích,“ vysvětluje starosta.

Město za výstavbu sedmnácti domovních čistíren zaplatí 2,2 milionu korun. „Město plně pokryje náklady a následně bude tyto čistírny i provozovat. Realizace je na spadnutí. V podstatě jsme upustili od financování dotací, protože dotační titul je nastaven tak, že by ty čistírny musely být jiné, dražší a dotace by se nám vůbec nevyplatila,“ doplňuje Jaroslav Větrovský. Nový systém čištění odpadních vod ve Staré Vožici začne fungovat ještě v letošním roce.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související