Strážníci v Písku odchytávají toulavé kočky. Vykastrují je, označí čipem a zase pustí

16. únor 2023 14:37

Přemnožení toulavých koček se snaží každoročně zabránit města na jihu Čech. Už několik let zvířata odchytávají například strážníci v Táboře, Strakonicích nebo v Písku. Všechny odchycené kočky označí mikročipem, což umožňuje snadnou identifikaci a přehled o množství těchto zvířat.

Odchytové klece s krmením pro toulavé kočky se objeví na několika místech v Písku. „V kastračním programu máme vytipováno šest lokalit, jedná se například o sídliště Portyč, sídliště Jih, ulici Dvořákovu, chatovou oblast. Dále nám přibyly dvě až tři lokality z tipů občanů, ty bychom také chtěli využít,“ uvádí zástupce velitele městských strážníků Jaroslav Rapant.

„Když je kočka odchycená, putuje rovnou k veterináři, který ji ošetří a vykastruje. Samozřejmě je zjištěno, jestli už má čip, jestli byla kontrolována v předcházejícím kastračním programu,“ doplňuje.

Čtěte také

Město Písek takto odchytává toulavé kočky už osmým rokem. „Začínali jsme na dvou lokalitách, v současné době jich máme šest až osm. Na místě vždy vyvěsíme letáčky s informací, kdy bude odchyt prováděn a jakým způsobem si případně označit svoje kočky, abychom zbytečně neodchytávali ty, které někomu patří a jen vyjdou na noc ven,“ říká vedoucí odboru životního prostředí Miloslav Šatra.

Díky kastračnímu programu toulavých koček v Písku ubývá. „Hlavním důvodem je, aby se nám zbytečně nemnožily. Odchycenou, ošetřenou, vykastrovanou kočku samozřejmě pustíme zpátky, ale nemnoží se,“ vysvětluje Miloslav Šatra.

Jarní odchyt ovlivňuje i počasí. „Pokud je příliš zima, je návrat koček po rekonvalescenci problematičtější. Ve výjimečných případech proto děláme letní odchyt,“ doplňuje Miloslav Šatra. Město Písek bude letos odchytávat toulavé kočky do 25. února.

Spustit audio

Související