O toulavé psy a kočky se postará město Jindřichův Hradec, postaví vlastní záchytnou stanici

25. leden 2022 17:02

Nové zázemí pro toulavé psy a kočky chystá Jindřichův Hradec. Záchytnou stanici chce postavit v areálu Služeb města na Jiráskově předměstí. Místo by v ní mohlo být až pro 25 zvířat.

Momentálně jsou záchytné kotce pro psy v areálu zemědělského družstva na Lišném Dvoře v Jindřichově Hradci. Celkem mají kapacitu pro šest zvířat. „Bývalo plno, teď se to tak střídá,“ popisuje provozovatelka Libuše Roštěková.

I když záchytné kotce provozuje jako soukromá osoba, dostávají se k ní hlavně psi, které odchytí městská policie. „Lidé volají, ale odkazuju všechny na městskou polici. Občas sem přijde pes, třeba když majitel zemře, ale s tím, že si ho za krátkou dobu někdo vyzvedne a pak to s nimi zase vyřizuje město,“ vysvětluje.

Na Jindřichohradecku chybí i útulek pro kočky. O ty nalezené se proto i pro město Jindřichův Hradec stará spolek Cibela. „Většinou nálezci oslovují přímo nás, my potom zpětně nálezy hlásíme na obcích, aby se případný majitel zvířete dopátral. Snažíme se trochu obce dohnat k součinnosti, aby se nějakým způsobem podílely na péči,“ říká předsedkyně Petra Jirsová.

Téměř polovina ze zhruba stovky koček, o které se loni spolek Cibela staral, byla odchycena v Jindřichově Hradci. Aby město uvolnilo kapacitu dobrovolníků z Cibely a také proto, že se správkyně záchytných kotců brzy chystá do starobního důchodu, začalo připravovat výstavbu vlastní záchytné stanice pro opuštěná zvířata.

Čtěte také

„Bylo vybráno místo v areálu Služeb města, bude i pod správou Služeb města, takže to dostane na starost některý ze zaměstnanců,“ upřesňuje starosta Jan Mlčák.

Na projekt záchytné stanice, která by měla mít až deset venkovních kotců pro psy, buňky až pro patnáct koček a také místa pro karanténu zvířat, letos město v rozpočtu vyčlenilo téměř čtvrt milionu korun. Samotná stavba ale nebude hotová dřív než za rok.

„Jsme domluveni, že město by letos mělo poskytnout prostor, kde by mohly být kočky odchycené na území Jindřichova Hradce, a bude zajišťovat proplácení veterináře a chovatelských potřeb jako krmení a stelivo. Naši dobrovolníci budou zajišťovat tu péči,“ doplňuje Petra Jirsová.

Než se podaří stanici postavit, bude radnice dál spolupracovat s Libuší Roštěkovou i spolkem Cibela.

Spustit audio

Související