Žena ve Strakonicích ročně odchytne sto toulavých koček, město útulek zřizovat nehodlá

6. prosinec 2018 07:17

Toulavých koček ve Strakonicích je čím dál víc. Znečišťují dětská hřiště a mohou šířit i některá onemocnění. Město si s tímto problémem neví rady. Úkol radnice částečně převzala chovatelka, která kočičím bezdomovcům poskytuje azyl.

Dita Uhriková z Mutěnic u Strakonic zachraňuje toulavé kočky už osm let. Ročně jich odchytne téměř stovku.

Problémové jsou ve Strakonicích hlavně čtyři lokality. „Kolem domu, kde bydlí sociálně slabí, Havlíčkovka, Zvolenská a na Šumavské, kde je také jedna ubytovna. Odtud mi lidé nosí i zraněné kočky, často mají zlomenou nohu nebo čelist,“ říká chovatelka.

Kočkám, kterým Dita Uhriková zachrání život, město zaplatí veterinární péči. „Ročně do toho investujeme 20 až 50 tisíc korun. Kočky se vykastrují, léčí a jsou nějakou dobu v rekonvalescenci. Poté se buď pouští zpět do svého teritoria, nebo dávají k adopci,“ popisuje vedoucí odboru životního prostředí městského úřadu Jaroslav Brůžek.

Dita Uhriková zachraňuje toulavé kočky ve Strakonicích

Strakoničtí strážníci mají sice sklopce na odchyt koček, ale sami tato zvířata neodchytávají. Nemají totiž prostory, kde by zvířata, byť jen dočasně, umístili.

Ditě Uhrikové to komplikuje její záchranářskou práci. „Když tady není útulek, měli by mít alespoň karanténní klece. Pokud nemám místo, nemůžu míchat ty lokality a nemocné mezi zdravé také nemůžu dát, tak co tím s kotětem dělat? Nakonec přemlouvám lidi a známé, aby kočky vzali k sobě domů,“ dodává.

Na lepší časy se v případě toulavých koček ve Strakonicích neblýská. „V tuto chvíli město nehodlá zřizovat útulek pro kočky. Už provozujeme společně s městem Písek útulek pro psy a ročně nás to stojí víc než jeden milion korun,“ uvádí Jaroslav Brůžek.

Dita Uhriková navrhuje řešení. „Chtělo by to zpřísnit podmínky chovu koček. Bylo by třeba, aby stát pohnul, protože na lidi musí být prostě přísnost. Třeba jako v Norsku nebo Belgii, kde už mají zákaz množení kříženců, a kdo zkřiví zvířeti chlup, je potrestaný tak, že si to zapamatuje,“ zdůrazňuje.

Nic podobného ale strakonická radnice zatím neplánuje.

Spustit audio

Související