21 argentinských dog odebraly úřady ženě z Oldřiše u Jindřichova Hradce, téměř všechny psy se podařilo zachránit

8. červenec 2022 11:27

Vyhublé, ve vlastních výkalech, bez vody – v takovém stavu našli před rokem veterináři v Oldřiši u Jindřichova Hradce skupinu argentinských dog. Celkem 21 zvířat majitelce odebrali a převezli do útulků. I přes zbídačený stav se téměř všechna podařilo zachránit a novou rodinu po roce hledá jediný pes.

Poslední pes z oldřišské množírny, který ještě hledá domov, žije v útulku v Táboře. Téměř dvouletý Re, jak ho tu pojmenovali, je na argentinskou dogu drobný a měnit se už zřejmě bude jenom jeho osvalení v závislosti na fyzické aktivitě.

„Byl v adopcích, ale ani jedna se nám vydařila, z obou se vrátil. Jemu vadí ostatní psi samci, není to jednoduchý pes. Páníčci v obou případech věnovali dost času seznamování a věděli od nás, že to bude práce, ale nakonec to vzdali,“ říká vedoucí útulku Kamila Šťastná.

Re zvládá základní povely a v útulku s ním pracují i na další socializaci. „Jsou to vycházky do rušnějších míst – koloběžky, kola, kočárky, to všechno ho relativně vzrušuje, ale po téhle stránce se lepší. Psy bychom měli ovládat spíš po psychické stránce než fyzické, ale zároveň mít dostatek síly, když potřebujete něco vyřešit,“ dodává Kamila Šťastná.

Čtěte také

Psi z oldřišské množírny začali do nových rodin z útulků odcházet poměrně rychle. Správní řízení s jejich původní majitelkou totiž skončilo už po necelých dvou měsících.

I za tu krátkou dobu vyšla péče o zabavená zvířata město Jindřichův Hradec na 320 tisíc korun. „Ze zákona o ochraně zvířat proti týrání máme nárok, v případě že náklady za předběžnou péči překročí 200 tisíc, požádat ministerstvo zemědělství o úhradu, což jsme udělali. Částka nám byla doručena v červnu,“ uvádí vedoucí odboru životního prostředí v Jindřichově Hradci Ivana Nováková.

Město současně řeší i další podobný případ. V prosinci loňského roku odebralo chovatelce v Plavsku 50 psů malých plemen, zejména yorkshirských teriérů. V tomto případě ještě správní řízení neskončilo, a tak už přes půl roku péči o psy v útulcích hradí radnice. Ministerstvo zemědělství zatím proplatilo jenom první dva měsíce. Náklady už přitom přesáhly jeden milion korun, Jindřichův Hradec je tak hradí ze svých rezerv.

Spustit audio

Související