Opuštěné kočky zaplňují útulky a depozity. Zájem lidí o adopci zvířat je ale čím dál menší

17. leden 2023 12:27

Opuštěných koček a koťat se ve strakonickém depozitu Chlup nechlup vystřídá ročně až kolem stovky. V poslední době ale adopce váznou. Útulek tak nemůže přijímat nová zvířata, která teď v zimě potřebují pomoc.

Provozovatelka depozita v Mutěnicích u Strakonic Dita Uhriková věnovala kočkám velkou část svého domova. Zájem lidí o adopce zvířat ale stále klesá. „Doufám, že se to rozhýbe, nebo začnou majitelé kočky víc kastrovat. Tohle je nerovnováha a asi nebudu za chvíli stíhat a kočky budou umírat. Já je totiž nemůžu tady házet na kopici, musí projít karanténou,“ říká.

Důvodem nižšího zájmu o adopce by podle ní mohla být velká nabídka koček. „Pro ty, kdo chtějí kotě, je pohodlnější vzít ho od souseda, babičky, tetičky, samozřejmě. Takže ti chudáci v útulcích čekají, než se rozdají všechna tahle domácí koťata. Na depozitní kočky se dostane až v zimě, a to už jsou kolikrát odrostlé,“ popisuje.

Čtěte také

Mezi lidmi koluje i mnoho pověr. „Kastrace je opravdu jediný povolený a humánní způsob regulace kočky domácí. Žádné topení, zabíjení, to je odporné, týrají se koťata i kočka. Kastrace týráním není, je to jenom přeprogramování kočky, která pouze přijde o rozmnožovací pud,“ připomíná Dita Uhriková.

Nižší zájem lidí o adopce eviduje i spolek Kočky České Budějovice. Podle provozovatelky Martiny Schmidtmayerové Pohorské už trend trvá delší dobu. „Možná za to může finanční situace, ale nemyslím, že to je hlavní důvod. Domnívám se, že je to tím, že trh je naprosto přesycený. Ať se podíváte kamkoli, všude se nabízí mnoho zvířat,“ komentuje.

I všechna depozita spolku Kočky České Budějovice jsou v poslední době neustále plná, většinou tak nemůžou přijímat nová zvířata. Oba útulky proto přivítají všechny, kteří by chtěli s péčí o kočky pomoci.

Spustit audio

Související