Strakonická Veřejnost podala kvůli volbám další ústavní stížnost

30. květen 2019 17:00

Důvodem je rozhodnutí soudu, který neuznal výsledky voleb ve městě. Podle krajského soudu v Českých Budějovicích Strakonická Veřejnost narušila předvolební kampaň.

Je to už druhá ústavní stížnost kvůli komunálním volbám. Poprvé ji vítězné hnutí podalo po loňském rozhodnutí krajského soudu v prosinci.

Když ústavní soud rozhodoval o stížnosti poprvé, vrátil věc krajskému soudu, aby lépe odůvodnil své rozhodnutí. Krajský soud následně vydal v polovině května usnesení, v němž výsledky voleb opět neuznal. Podání nové stížnosti potvrdil médiím místostarosta Rudolf Oberfalcer. „Když to řeknu zjednodušeně a laicky, myslíme si, že vařili z vody a žádný nový argument pro zneplatnění voleb nepřinesli," řekl Oberfalcer.

Půl roku bez zastupitelstva

Strakonice jsou už půl roku bez zastupitelstva, město podle mluvčí Markéty Bučokové funguje v rozpočtovém provizoriu. „To znamená, že letošní rozpočet neexistuje a existovat bude až ve chvíli, kdy bude zvoleno nové zastupitelstvo. Znamená to, že nejsme schopni investovat žádné finanční prostředky do nových akcí a proto vedení města chce, aby ústavní soud rozhodl co nejrychleji,“ dodala mluvčí Bučoková.

Výsledky voleb

Strakonická Veřejnost získala loni ve volbách 51,1 procenta hlasů. Stížnost na výsledek pak podal kandidát do zastupitelstva za Změnu pro Strakonice Karel Janský. Uvedl, že Strakonická Veřejnost byla v kampani zvýhodněna v radničním zpravodaji i na výlepových plochách.

autor: Jan Kopřiva | zdroj: ČTK
Spustit audio