Strakonická radnice představila podmínky kampaně pro opakované komunální volby

16. říjen 2019 13:44

Zabránit dalšímu opakování voleb a vytvořit rovné podmínky. To je hlavní cíl současného vedení Strakonic pro nadcházející komunální volby. Ty se budou opakovat 14. prosince, protože loňské hlasování zneplatnil soud kvůli neférové předvolební kampani.

Radní rozhodli, že jednotlivé strany, hnutí a uskupení budou moct k propagaci využít radniční zpravodaj, městské výlepové plochy a sloupy veřejného osvětlení. Někteří kandidáti ale mají výhrady i k novým pravidlům.

Schválené podmínky předvolební kampaně představilo vedení města v sále, kde zastupitelstvo naposledy zasedalo před třinácti měsíci.

Strakonická Veřejnost, která v loňských neplatných volbách získala nadpoloviční většinu, oznámila, že se vzdá propagace na sloupech veřejného osvětlení. „Vzhledem k té loňské situaci, kdy Strakonická Veřejnost jako jediná společně ještě s jedním subjektem využila vývěsních ploch na sloupech, získala tak konkurenční výhodu a bylo to předmětem kritiky i u soudu, se toho pro letošek vzdáváme,“ řekl kandidát hnutí a místostarosta Rudolf Oberfalcer.

Pronájem sloupů veřejného osvětlení a zábradlí v majetku města vyjde na 20 korun bez DPH za metr čtvereční a smlouvy se budou uzavírat ústně. To kritizuje lídr uskupení Změna pro Strakonice Karel Janský, který po loňských volbách podal stížnost ke krajskému soudu.

Čtěte také

„To je netransparentní a nelíbí se mi to. Už proto, že Strakonice dlouhodobě nemají tajemníka a funkci zastává pan starosta, který je zároveň lídrem Strakonické Veřejnosti,“ připomněl. Kvůli možné korupci teď Karel Janský zaslal stížnost na ministerstvo vnitra.

Pořadí pro politickou inzerci v radničním zpravodaji určí los. Uzávěrka pro kandidáty je 5. listopadu. K tomu má výhrady zástupce hnutí Jihočeši 2012 Robert Malota. „Myslím si, že by prosincové číslo zpravodaje mělo být jenom na vyjádřeních úředníků a vůbec by se tam nemělo objevovat nic jiného. Strakonice jsou v natolik specifické situaci, že skutečně mohou rozhodovat i tyhle maličkosti,“ uvedl.

Jednotlivé připomínky chtějí radní do předvolebních pravidel zapracovat ještě tento týden.

Spustit audio

Související