Štědrý den v předstihu byl oslavou Vánoc pro osamělé lidi a maturitou pro studenty

12. prosinec 2019 11:40

Radost, dojetí a dobrá nálada provázely Štědrý den v předstihu v Českých Budějovicích. Ve střední a vyšší škole cestovního ruchu ho oslavily desítky lidí. Byli mezi nimi lidé bez rodiny i ti, kteří o ně pečují.

Ani při Štědrém dni v předstihu nechyběly koledy, téměř stovce hostů je zahráli malí flétnisté z českobudějovické základní školy J. Š. Baara. Svým vystoupením vykouzlili úsměv na tváři i sedmdesátiletému Janu Vaňkovi. „Je tady dobrá atmosféra, setkám se známými,“ chválil.

Mezi hosty byla také třiasedmdesátiletá Milena Štětková. „Já jsem tu potřetí a vždycky to tu mají krásné. Všichni jsou ochotní, milí, moc se mi tady líbí,“ komentovala.

Štědrý večer v předstihu byl nejen příjemným večerem pro mnoho lidí, ale také životní zkouškou pro dva studenty, kteří skládali praktickou maturitu. „Tady máme třicet kilo bramborového salátu a 120 rybích řízků a 20 kuřecích. Já musím dohlížet na to, aby to pěkně vypadalo na talíři,“ popisoval Pavel Sýkora.

Čtěte také

Jeho spolužačka Klára Machková měla na starosti organizaci. „Kontroluji obsluhu, aby byla stoprocentní. Popravdě jsem ráda, že jsem dostala tohle na starosti. Lidé, kteří jsou celý rok de facto sami, si večer moc užívají a můžu říct, že to zahřeje u srdce,“ dodala.

Na akci dohlížela i ředitelka oblastního spolku Českého červeného kříže v Českých Budějovicích Marta Sovová. „Pro mě je to odměna za mou práci. Je krása vidět ty lidi, jak jsou spokojení, vděční, jak se rádi vidí mezi sebou,“ řekla.

„Dostanou od nás nějaký dáreček, krásně si popovídají, my se o ně staráme a oni mají Vánoce. A je pro mě odměnou vidět i mládí, jak je ochotné starat se o ty nejslabší a naučí se tady si jich vážit,“ uzavřela.

Spustit audio

Související