Lidé na Štědrý den dodržují tradice, na sádkách se stále nejvíc prodávají kapři
U kádí s rybami pod hrází rybníka Svět v Třeboni je už třetí den fronta. Pro šupináče i lysce různých vah si sem jezdí zákazníci z celého Jihočeského kraje.
Lidé kupují hlavně kapry, ale i další druhy sladkovodních ryb, jako je candát, amur nebo štika. Častěji sahají i po hotových výrobcích z ryb.
„Je to tradice, prostě jinam nejdu. I když jsem byl v Táboře, tak jsem si jezdil pro ryby sem, to k tomu patří,“ říká na sádkách zákazník Jirka.
Návštěvnice z Benešova u Prahy v Třeboni koupila rovnou deset kaprů. „Už je to taková tradice, že všem kamarádům vozíme na Vánoce kapra. Vnuk miluje ryby, tak každý rok jezdíme všichni společně pro kapry do Třeboně. Volají nám i přátelé, které třeba rok nevidíme, jestli pojedeme pro ryby,“ vysvětluje.
Rybáři Jiří a Roman prodávají ryby na sádkách pravidelně už mnoho let. „Lidé nejčastěji chtějí tříkilového kapra a šupinatého, na Vánoce si každý kapříka koupí,“ shodují je.
Rybáři chystají na sádkách kapry, ze kterých se stane tradiční vánoční pochoutka

Kapři se přestěhují znovu do kádí. Po výlovech strávili na sádkách téměř dva měsíce, teď je čeká cesta na vánoční trh. Plno práce mají na sádkách například protivínští rybáři v Čejeticích na Strakonicku.
Prodej sleduje i šéf třeboňských rybářů Jan Hůda, který ve firmě pracuje už více než čtyřicet let. „Kapr jde stále nejvíc na odbyt. Lidé si kupují i další druhy ryb, máme tady amura, tolstolobika, candáta, štiku, sumce, ale naprostá většina si jezdí pro kapra,“ potvrzuje.
Jemu samotnému prý kapr také stále chutná a nebude v jeho rodině chybět na štědrovečerním stole. „Připravujeme ho standardně, budou řízky se salátem. A přiměřeně ho zapiju, protože každá ryby má plavat,“ dodává.
Čerstvého kapra si na sádkách pod hrází rybníka Svět v Třeboni mohou lidé koupit i na Štědrý den.
Související
-
Chcete letos vánočního kapra netradičně? Zkuste recept s wasabi mladého kuchaře
Při přípravě vánočního kapra můžete i experimentovat. Pokud se dokážete vzdát smaženého řízku, nechte se inspirovat kuchařem, který rybu připravil s wasabi a mrkvovým pyré.
-
Když vánočního kapra vrátíte do rybníka, odsoudíte ho k mučivé smrti, říká autor rybího receptáře
Už devátou knihu napsal Miloš Štěpnička z Vodňan, který se celý život věnuje historii, chovu a přípravě ryb. Publikace má název Nový velký rybí receptář Miloše Štěpničky.
-
Klidný advent a Vánoce? Pro většinu lidí je realita úplně jiná
Každý rok je to stejné. Je třeba nakoupit, navařit, uklidit, sehnat dárky. Namísto toho, abychom čas adventu a vánočních svátků prožili v klidu a míru, ocitáme se ve stresu
Nejnovější zprávy
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
OVĚŘOVNA: Hnědá vejce nikdo nezakazuje. Z obchodů postupně mizí na úkor bílých z ekonomických důvodů
-
UNESCO, právo i překlad Malého prince do hanáčtiny. Bývalým europoslancům skončilo ochranné období
-
ONLINE: Trump řekl, že si volal s Putinem kvůli válce na Ukrajině. ‚Chce, aby lidé přestali umírat,‘ tvrdí
-
Starší domy v Česku koncem roku meziročně zdražily o sedm procent, vychází z analýzy