Štědrý den otce Cibulky. Příběh ze staré Prahy o velké rodičovské lásce čte Rudolf Hrušínský

25. prosinec 2022

Do Prahy 20. let minulého století přenese povídka Štědrý den otce Cibulky. Příběh Jaromíra Johna o rodině obuvnického mistra a velké rodičovské lásce pro rozhlas načetl známý herec Rudolf Hrušínský v roce 1983.

Čte: Rudolf Hrušínský
Připravila: Dagmar Jaklová-Oravová
Napsal: Jaromír John
Režie: Hana Kofránková
Natočeno: v roce 1983

Autor povídky Jaromír John se narodil v roce 1882 v Klatovech, kde jeho otec tehdy učil na gymnáziu. Bohumil Markalous, to bylo autorovo rodné jméno, se ale na západě Čech dlouho nezdržel, rodina se brzy přestěhovala do východočeské Chrudimi.

Po ukončení studia působil Jaromír John jako učitel nejdříve v Praze, později v Kolíně a v Hradci Králové. V únoru 1915 nastoupil jako jednoroční dobrovolník vojenskou službu v Hradci Králové. Po ukončení jezdecké školy a kurzu důstojnických aspirantů odešel v červenci téhož roku na balkánskou frontu.

Tam onemocněl úplavicí a dočasně ochrnul na dolní končetiny. Po dlouhé léčbě zůstal v zázemí jako velitel jízdárny a instruktor trutnovské jednoroční školy a správní důstojník v nemocnicích v Broumově a Pardubicích.

Z armády odešel až v roce 1919 a začal se naplno věnovat literární a redaktorské práci. Stal se redaktorem a výtvarným referentem brněnských Lidových novin, učil na reálném gymnáziu v Brně a také přednášel na VUT. Kvůli klidu na vlastní literární práci se v roce 1934 přestěhoval do Slatiňan u Chrudimi. V roce 1946 přijal nabídku přednášet na Univerzitě Palackého v Olomouci, kam se také přestěhoval.

Autor Večerů na slamníku zemřel na infarkt ve východočeské Jaroměři 24. dubna 1952. Bylo mu 70 let.

Spustit audio

Související