Starý dřevěný strop na hradě Zvíkov vydal svědectví o řemeslné práci tesařů ve středověku

29. září 2024 08:28

Badatelé objevili neobvykle zachovalý dřevěný strop v přízemí Královského paláce hradu Zvíkov na Písecku. Jeho vznik datují zhruba do roku 1260. Svým stářím a dobrým stavem je podle historiků výjimečný.

„Díváme se do velmi nenápadné přízemní místnosti, která se mohla používat maximálně jako skladištní. Touto místností se dlouhá léta nikdo nezabýval, mělo se za to, že je novodobého charakteru a že je konstrukčně nezajímavá,“ ukazuje jednu z částí Královského paláce kastelán hradu Zvíkov Aleš Kadlčák.

V posledních letech ale probíhá velký stavebně historický průzkum celého hradu a z různých míst se odebírají vzorky dochovaných dřevěných konstrukcí. A právě díky tomu badatelé zjistili, že nenápadná místnost je velmi cenná. „Při datování se přišlo na to, že strop byl zkonstruovaný kolem roku 1260, to znamená, že je autentický s dobou výstavby Královského paláce,“ říká kastelán.

Strop je nejenom velmi starý, ale také výjimečně zachovalý. „Aby se dochoval strop takového stáří a tak celistvý, to je minimálně pro území Čech a Moravy velmi výjimečné,“ připomíná Aleš Kadlčák.

Čtěte také

Dřevěný strop zároveň vydává cenné svědectví. „Na těch jednotlivých trámech je velice dobře vidět, jakým způsobem řemeslník pracoval. Jaké používal druhy seker, jak měl samotný trám třeba položený na zemi, jakým způsobem ho otáčel, pod jakým úhlem vedl úder a podobně. Míra informací, které vyčteme i z jednoho jediného trámu, je velice vysoká,“ vysvětluje kastelán.

V následujících měsících podle něj čekají na odborníky další úkoly. „Teď jsme ve fázi, kdy se musí zkoumat nejenom míra poškození toho stropu, ale i případná další ochrana. Budou se sledovat výkyvy teploty a vlhkosti, měřit otřesy, případné pohyby té konstrukce. Až se všechna data vyhodnotí, bude se muset určit, jakým způsobem se dál k té dochované konstrukci chovat, abychom ji zajistili do dalších desetiletí,“ popisuje.

Průzkum této části Královského paláce na hradě Zvíkov na Písecku potrvá minimálně do konce srpna roku 2025.

Spustit audio

Související