Pátrání potmě, střelba, fyzická námaha. Policejní těžkooděnci změřili své síly na jihu Čech

27. září 2024 14:15

Většinou hlídají fanoušky na sportovních utkáních, teď ale mají za sebou dva dny nepřetržité dřiny. Deset týmů z celé republiky se zúčastnilo závodů policejních těžkooděnců, které letos hostil Jihočeský kraj. Soutěžili ve dvou dnech na pěti různých místech. Jedním z nich byl výcvikový areál v Lišově u Českých Budějovic, kde policisté otestovali fyzickou i mentální odolnost.

Ve výcvikovém areálu v Lišově se na start postavilo třeba družstvo pořádkové jednotky z Karových Varů. „Nyní se musí ustrojit do protiútokových kompletů, včetně kukly a helmy, a vyrazí na trať. Běží k naší multifunkční výcvikové budově, kde je čeká pátrání potmě,“ popisuje policejní mluvčí Jiří Matzner disciplínu, která otestuje orientaci v zatmavené místnosti.

Následuje fyzicky pravděpodobně nejnáročnější disciplína – přesun traktorové pneumatiky. „Pneumatika se nesmí dotknout ani asfaltu, ani trávy. Jakmile pneumatiku složí, tak je čeká střelba na přesnost, protože ta se nejlépe prověří po fyzické námaze,“ říká Jiří Matzner.

Dále musí tým dát dohromady několik krátkých i dlouhých zbraní. „Každý, kdo střílí, by měl i poslepu umět svoji zbraň rozložit a zase složit. Také je třeba myslet na to, že musí ladit výrobní čísla,“ dodává mluvčí.

Kromě výcvikového areálu v Lišově absolvovali těžkooděnci další disciplíny třeba na letišti v Plané u Českých Budějovic nebo na střelnici v Českém Krumlově. Na organizaci soutěží se podílelo zhruba sto jihočeských policistů. Závody se budou opakovat zase za rok, přesné místo určí los.

Spustit audio

Související