Lidé s nevyléčitelnou nemocí i jejich rodiny najdou zázemí v pavilonu, který staví jindřichohradecká nemocnice

18. říjen 2024 11:34

Základní stavební kámen nové budovy paliativní péče položili dělníci u jindřichohradecké nemocnice. V moderním pavilonu najdou zázemí lidé s nevyléčitelnou nemocí, kteří budou moct zůstat v blízkém kontaktu se svými blízkými a zároveň budou mít k dispozici péči odborníků.

„Paliativní péči potřebují lidé, kteří mají nějaký závažný problém, dušnost, bolest, trvalé pocity nevolnosti. Je toho spousta a samozřejmě k tomu patří i taková psychická nepohoda. Prostě vědí, že se ten čas chýlí ke konci, a jsou z toho zoufalí,“ popisuje lékařka Eva Zýková.

Právě ona byla důležitou osobou v procesu, který vedl až ke stavbě pavilonu paliativní péče nemocnice v Jindřichově Hradci. „Začalo to, když jsem pracovala na ambulanci pro léčbu bolesti. Tam samozřejmě chodili i lidé s onkologickým onemocněním, kteří měli velké problémy, a takto jsem do paliativní péče vplula,“ vzpomíná.

Nemocnice v Jindřichově Hradci má momentálně k dispozici dvě lůžka paliativní péče na speciálním oddělení. „Vzniklo oddělení, které se už teď skvěle stará pacienty, ale díky podpoře Jihočeského kraje se můžeme pustit do většího projektu, který jsme dlouho připravovali,“ říká ředitel Vít Lorenc.

A tak ve čtvrtek v areálu bývalé léčebny dlouhodobě nemocných v ulici Italských legií slavnostně položili základní stavební kámen specializovaného pavilonu. „Bude v něm čtrnáct lůžek. To se možná zdá jako málo, ale ty pokoje jsou uzpůsobeny tak, aby byla možnost i pobytu rodiny u pacientů. Chtěli jsme, aby se pavilon co nejméně podobal nemocnici, aby to bylo takové otevřené zařízení, které bude připomínat spíš nějaké hotelové služby,“ popisuje Vít Lorenc.

Čtěte také

Na zahájení stavby se přišla podívat i ředitelka Hospice svatého Kleofáše Irena Kalná. „Paliativní péče je taková mozaika, aby si rodiny mohly vybrat, co potřebují. Někdo potřebuje zůstat doma, od toho jsme my jako mobilní hospic, někdo potřebuje nemocnici, protože rodina s mobilním hospicem to nemůže obstarat, proto jsem ráda, že ta příležitost pro jindřichohradecký region tady bude,“ komentuje.

Podle Ivany Turkové, vedoucí odboru zdravotnictví Jihočeského kraje, nový pavilon doplní služby, které už v kraji jsou. „Existují terénní mobilní služby v každém okrese, pak kamenný hospic v Prachaticích a ideální je, pokud péče funguje i v nemocnicích. Pavilon paliativní péče zatím nikde není, nejvíce zkušeností má nemocnice v Jindřichově Hradci, proto tady také vzniká,“ uvádí.

Stavba pavilonu paliativní péče v Jindřichově Hradci vyjde na téměř 81 milionů korun. Jihočeský kraj ji podpoří částkou 70 milionů, zbytek zaplatí nemocnice.

Spustit audio

Související