Český Krumlov bude více chráněný proti velké vodě. Zastupitelé schválili opatření na říčce Polečnici

27. září 2024 11:22

Obyvatelé Českého Krumlova stále nejsou naplno chráněni proti velké vodě. Potvrdilo se to znovu před pár dny, kdy se Chvalšinskou ulicí a jejím okolí rozlila říčka Polečnice. Právě na ní chybí protipovodňové úpravy. To se ale brzy změní, zastupitelé totiž ve čtvrtek schválili jejich vybudování.

Na základě studie proveditelnosti zastupitelé rozhodli, že protipovodňové úpravy na řece Polečnici zajistí ochranu před padesátiletou vodou. Měli na výběr ze čtyř variant. Na doporučení rady města vybrali tu poslední, ve které je nejvíc úprav koryta a výstavba valů a zídek.

„Jsme ochotni akceptovat zaplavení určitých částí, které stejně nepředstavuje ohrožení majetku, a díky tomu ta opatření nebudou muset být tak vysoká. Má dojít k úpravě koryta, prohloubení, v některých místech vybudování zídek, valů nebo odstranění některých částí a narovnání toho toku, aby řeka případně rychleji odtékala,“ upřesňuje starosta Českého Krumlova Alexandr Nogrády z hnutí ANO.

Následovat by mělo jednání s Povodím Vltavy coby realizátorem úprav. „Budeme se bavit o tom, které kroky se mohou dělat hned, které jsou také na nás, třeba v rámci jednání s majiteli pozemků. Následně bude určitě třeba pomoci i státu s těmito opatřeními,“ dodává starosta. Náklady na úpravy 2,5 kilometru dlouhého úseku by měla pokrýt dotace, zřejmě od ministerstva zemědělství.

Čtěte také

Naposledy Polečnice zatopila část Chvalšinské ulice a okolní objekty. V sobotu 14. září jí protékalo přes 50 kubíků za vteřinu. Voda se vylila z břehů na konci Českého Krumlova směrem na Černou v Pošumaví. Nad lávkou v Nových Dobrkovicích překonala pobřežní val a rozlévala se do areálu Čevaku.

Odříznuté zůstaly i dva domy na protějším břehu. Jako vždy byly kvůli rozlité Polečnici ohrožené místní tenisové kurty a další sportoviště, jejich provozovatelé ale vlastními silami vytvořili ochranu a voda se tam nedostala.

Město také včas uzavřelo silnici a připravilo ochranný val z pytlů s pískem, tím pádem se voda nedostala třeba do penzionů v okolí a nenadělala takové škody jako v červnu 2022 při bleskové povodni.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související