V Husinci povodeň tentokrát nezpůsobila větší škody, upozornila ale na nutnost opatření, která se už roky připravují

26. září 2024 08:43

Stromy popadané přes řeku, podemleté břehy a pár zatopených sklepů. Rozvodněná řeka Blanice nezpůsobila v Husinci na Prachaticku žádné větší škody. Upozornila ale na potřebu opatření, která město pod Husineckou přehradou už dlouhé roky připravuje.

„Dávali tam pytle, ale nic velkého nepřišlo. Voda přepadala přes hráz, ale víc jí bylo až dole po louce, jinak nic. Dopadlo to dobře letos,“ popisuje letošní povodeň pan Oldřich z Husince.

Že voda způsobila jen menší škody, potvrzuje starostka Husince Ludmila Pánková z hnutí ANO. „Nyní bude potřeba zajistit víceméně jen riziková kácení stromů, které jsou podemleté, nahnuté a mohly by ohrozit životy i majetek. Čekáme na revizi jedné lávky a některé cesty jsou jemně vymleté. Myslím, že to zvládneme i svépomocí,“ říká.

Obec leží přímo pod Husineckou přehradou. Ta tekla přelivem, ale k velkým škodám nedošlo. „Určitě to bylo tím, že nebylo tolik vody jako v minulých letech. Řeka zvládla kapacitu té vody a ve spodních krizovějších částech u fotbalového hřiště určitě pomohlo, že se v minulosti udělal val, který tu vodu udržel,“ komentuje starostka.

Čtěte také

Město zároveň už dlouhá léta připravuje další protipovodňová opatření. „Už je to v mých očích opravdu dlouhá doba a teď se právě ukázalo, že bychom měli tu přípravu zintenzivnit. Mělo by se už opravdu začít a já pro to budu dělat všechno. Nyní máme dokumentaci podanou na stavebním úřadě a budeme čekat na další kroky a samozřejmě i hledat finance, aby se to všechno zvládlo,“ uvádí Ludmila Pánková.

Součástí protipovodňových opatření budou zdi i takzvané bermy. „V podstatě tam, kde řeka protéká městem, by měla být opevněná zdmi. Některé budou i mobilní, abychom se samozřejmě dostali ke korytu. Nejdůležitější jsou ale podle mě bermy, to znamená, že řeka bude mít nějaký prostor, kde se může rozlít, a nebude zasahovat do těch obytných částí,“ upřesňuje starostka.

Bermy, tedy plošiny podél řeky zaplavované při vyšších průtocích, chce město Husinec vybudovat ve spodní části v bývalé chatové osadě a v areálu firmy Jihokov.

Spustit audio

Související