Srubec, jedna z nejrychleji rostoucích satelitních obcí, bude mít konečně vlastní školu

31. leden 2020 15:52

Žije tu přes 2750 obyvatel, přesto na Srubci u Českých Budějovic chybí základní škola. To se ale brzy změní. Jedna z nejrychleji rostoucích satelitních obcí v kraji stavbu nové školy právě dokončuje.

První děti by do ní měly nastoupit v září. Vedení obce už budovu zkolaudovalo, i když ještě není kompletně hotová.

„V prvním podlaží bude jídelna a družina, ve druhém patře mateřská škola a dvě třídy základní školy, ve třetím patře potom budou tři třídy základní školy a ředitelna,“ popisuje starostka Lenka Malá.

Na budově zbývá dodělat fasádu, dokončují se okna. „Stavba je v takové fázi, že máme zkolaudována první dvě patra. Celou školu kompletně budeme kolaudovat v květnu 2020,“ dodává starostka.

Náklady na stavbu přes 100 milionů korun víc než dvojnásobně převyšují roční rozpočet obce. Zhruba 30 milionů pokryje dotace z ministerstva školství, zbytek musí obec zaplatit z vlastních úspor i z velkého úvěru.

Srubec přitom staví pouze část původního projektu. „Nestavíme zvlášť jídelnu, kuchyni, velikou tělocvičnu a ještě speciální učebny. Postavili jsme jenom základní budovu s pěti třídami a jednou třídou mateřské školy, což byla podmínka dotace,“ říká Lenka Malá.

Čtěte také

V místní mateřské škole je momentálně bezmála 100 dětí. Její kapacitu museli několikrát rozšiřovat. Ředitelce Petře Gregorové lidé kvůli místům volají denně. „Naposledy jsme rozšiřovali o vilu, která se ale bude za dva roky bourat kvůli obchvatu. Díky tomu teď můžeme brát i tříleté a dvouleté děti,“ popisuje.

Do nové první třídy základní školy v září nastoupí šestiletá dcera Šárky Novákové. Ta je ráda, že nebude muset absolvovat podobný proces jako její přátelé a sousedé v minulých letech. „Nechávali si přepisovat trvalé bydliště k příbuzným do města, aby vůbec ty děti někam mohli přijmout. Míst je opravdu málo a srubeckých dětí hodně,“ připomíná.

Po dokončení bude mít škola první stupeň pro 150 žáků. Hned v září by mělo do lavic usednout 33 prvňáčků.

Spustit audio

Související