Speciální plovoucí bagry odbahňují rybníky před výlovem

23. říjen 2018 07:25

Na hladině mnoha jihočeských rybníků plují v těchto dnech sací bagry. Odstraňují ze dna tuny bahna. Rybník se totiž bez odbahněného loviště nedá vůbec lovit.

Jeden z bagrů je k vidění na rybníku Volešek u Pištína na Českobudějovicku. „Dole pod vodou je fréza, ta čeří bahno, v kabině bagru je čerpadlo, které hned nasává. Popojíždím a dělám brázdu, až je celé loviště vyčištěné,“ popisuje pracovník Rybářství Hluboká František Homolka.

Za dva roky se podle něj na dně rybníka usadí přes metr bahna. Při práci navíc potkává i neobvyklé společnice. „Ondatry, jdou za teplem,“ vysvětluje.

Z rybníka Rožmberk mizí voda. Rybáři ho připravují na výlov

Vypouštění rybníka Rožmberk před výlovem. Voda teče do řeky Lužnice

Jihočeští rybáři strojí největší český rybník Rožmberk. V překladu rybářské hantýrky to znamená, že ho připravují na výlov. Nejdřív musí postupně vypustit šest milionů kubíků vody.

Odbahňování je důležité. „Aby ryby byly schopné se natáhnout a hlavně aby se nám do toho loviště potom vešly. V krajině budějovické pánve jsou rybníky, jak my říkáme, placaté, takže se loviště zaplavují bahnem daleko snáz než u jiných rybníků,“ říká hlavní zootechnik Rybářství Hluboká Aleš Kříž.

Zatímco v lovišti by bahno rybářům překáželo, na okraji rybníka je ještě dál užitečné. „Odsáváme ho do břehové části, kde se příští rok živiny začnou uvolňovat a zase z toho máme přirozenou produkci rybníka,“ dodává Aleš Kříž.

Hlubočtí rybáři musí před každými podzimními výlovy takto odbahnit přibližně třetinu rybníků.

Speciální plovoucí bagr odsává bahno z rybníka Volešek u Pištína na Českobudějovicku

Související