Soudům chybí přísedící. Zájemce odrazuje časová náročnost, někdy je problémem stranická minulost

14. červenec 2021 10:34

Důležitá součást justice, nebo jen přežitek z totalitního režimu? Tuto otázku si často kladou zastupitelé obcí i krajů při schvalování kandidátů do funkce přísedících u soudů. Například okresní i krajský soud v Českých Budějovicích jich má delší dobu nedostatek.

Do funkcí přísedící schvalují samosprávy, a ty mají často problém se stranickou minulostí některých zájemců. Krajští zastupitelé proto začali víc sami navrhovat své kandidáty. Justice zase pro zvýšení zájmu začala pořádat speciální besedy.

Samosprávy cítí při jmenování osob do funkce přísedících u soudů velkou zodpovědnost a uchazečů o pozici je málo. „Já jsem požádal všechny zastupitele, aby vyhledávali lidi, kteří se chtějí sami na téhle občanské záležitosti podílet. Pak se vždy snažíme jména projednat, aby někdo neměl pocit, že to není dostatečně morální osobnost na to, aby seděla u soudu,“ popisuje hejtman Martin Kuba.

Na úrovni města České Budějovice zase čím dál více zaznívá názor, že je funkce přísedícího v dnešní době nadbytečná a představuje určitý přežitek z dob komunistického režimu. Náměstek primátora Juraj Thoma označuje problém za začarovaný kruh. „Osobně si myslím, že mnohem rozumnější by bylo, aby senáty byly složeny z profesionálních soudců, nikoli z amatérů,“ říká.

Čtěte také

Předsedkyně krajského soudu v Českých Budějovicích Martina Flanderová ale funkci přísedících obhajuje. Podle ní je takzvaný laický prvek u soudních jednání důležitý a není jen přežitkem z éry socialismu. „Ta historická tradice laického prvku v soudním řízení v České republice je daleko starší a spadá do druhé poloviny 19. století,“ připomíná.

Skloubit funkci přísedícího s prací na plný úvazek je velmi složité. Na jednáních musí být zhruba 20 dnů v roce. A to je hlavní důvod, proč je zájemců nedostatek a většina přísedících je v důchodovém věku.

Krajský soud uspořádal v letošním roce tři besedy, díky kterým se povedlo počet laických soudců navýšit na 43. Situaci je ale nutné řešit opakovaně. „To je nekončící proces a my velice rádi uvítáme i další zájemce,“ dodává Martina Flanderová.

Zrušení laického rozhodování ve většině trestních kauz i pracovních sporů letos v lednu odhlasovala poslanecká sněmovna. Návrh ale neprošel senátem a po vrácení do dolní komory se nakonec politici shodli na tom, že přísedící u soudů zůstanou bez omezení.

Spustit audio

Související