Mnoho dětských center teď zeje prázdnotou, například strakonický Medvídek bojuje o přežití

22. červen 2021 16:39

Po měsících uzavření teď navštíví dětské centrum Medvídek ve Strakonicích denně jen pár dětí. Většina rodin tráví v létě volno raději venku. Majitelka se rozhodla kvůli záchraně podniku vypsat i sbírku.

„Maximální návštěvnost v současné době jsou dvě tři dětičky za celý den,“ popisuje Zdeňka Živná v úplně ztichlé herničce svého dětského centra Medvídek ve Strakonicích.

„Naše centrum je koncipováno tak, že si sem děti chodí hrát, když je ošklivé počasí, takže naše hlavní sezóna je zhruba od října do dubna,“ dodává.

První vlnu pandemie koronaviru dětské centrum ještě zvládlo dobře. Ta poslední už by ale mohla být pro podnik osudnou. „Třetí vlna nás pokládá na kolena. Od státu už nezískáme žádné příspěvky, a co se týká pronájmu, druhá strana není zatím otevřená tomu, že by vyšla vstříc. V tuhle chvíli se opravdu chytáme každého stébla,“ přiznává Zdeňka Živná.

Tento pátek chce na záchranu centra spustit i sbírku. „Připravujeme i odměny za to, že nám lidé finančně pomůžou, ať už jsou to vstupy do herny, káva zdarma, dorty a tak dále,“ říká.

Prázdná herna dětského centra Medvídek ve Strakonicích

Podobně je na tom také Hopík, další dětské centrum ve Strakonicích. „Máme velký výpadek příjmů a vůbec komunikace s lidmi. Vazby, které byly, se zpřetrhaly,“ potvrzuje majitel Pavel Čarek.

Před úplným zavřením centrum zachránil pronajímatel, který majiteli snížil nájem a následně i souhlasil s jeho odkladem. I tak si ale vládní opatření vyžádala téměř všechny úspory. „Vybavení herny dostává od dětí dost zabrat. Chtěli jsme koupit nové věci, nabídnout nové atrakce, ale bohužel všechny peníze na tohle určené jsme museli stopnout a využít je na to, abychom zkusili přežít,“ doplňuje Pavel Čarek.

Kromě solidarity lidí oba majitelé strakonických dětských center doufají například i v deštivé počasí.

Spustit audio

Související