Stovky nových zvukových i světelných plašičů zvěře se objeví u rizikových jihočeských silnic

11. červenec 2021 08:26

Střetům se zvěří mají na jihočeských silnicích zabránit nové typy plašičů. Stovky kusů těchto zařízení začal krajský odbor životního prostředí rozmisťovat do nejrizikovějších úseků silnic prvních, druhých a třetích tříd.

Úspěšnost nových přístrojů dosahuje podle krajských úředníků více než 90 procent. Jihočeský kraj se inspiroval u kolegů z Ústeckého kraje, který tyto typy plašičů začal používat před více než třemi lety.

„Jedná se o zvukový plašič rakouské výroby ukrytý ve voděodolném plexiskle, který má životnost zhruba osm let. Nabíjí se na solární baterii, která bez dobíjení vydrží asi půl roku. Firma uvádí, že účinnost by měla být pětadevadesátiprocentní, to znamená, že by mělo být o 95 procent méně srážek,“ popisuje Veronika Królová z odboru životního prostředí Jihočeského kraje.

Kromě akusticko-optických plašičů budou kolem silnic také takzvané opticko-pachové plašiče. „Tam jsou různé barevné škály odrazek. Při nasvícení světly automobilů vydávají takové odlesky, takže zvěři to vadí. Navíc se tam dá ještě stříknout pachový koncentrát, který by měl zvěř zastavit, aby neskočila do silnice,“ dodává Veronika Królová.

Čtěte také

Jihočeský kraj nechce zveřejňovat, kde přesně nové plašiče budou. „Vycházíme ze zkušenosti Ústeckého kraje, kde to zveřejnili a došlo bohužel ke krádežím. Míst bude asi dvanáct po celém kraji,“ potvrzuje Veronika Królová.

Jednotlivé úseky krajský odbor životního prostředí vytipoval po konzultaci s myslivci a také na základě policejních statistik. „Za poslední dva roky evidujeme zhruba 2300 případů srážek aut se zvěří, ale to skutečně hovoříme jen o těch, které jsou policii oznámeny. Srážek může být jednou tolik,“ uvádí ředitel jihočeské policie Luděk Procházka.

Hejtmanství zatím do nových zařízení investovalo zhruba jeden milion korun. „Rádi bychom v budoucnu tento projekt ještě rozšířili, protože zatím pokryjeme necelých třicet kilometrů našich silnic. Pokusíme se hledat zdroje i z jiných než krajských peněz,“ doplňuje náměstek hejtmana František Talíř. Vedení kraje chce o financování projektu jednat také s pojišťovnami a BESIPem.

Spustit audio

Související