Současné vedení Písku chce dotáhnout do konce dlouho plánovaný parkovací dům v centru

25. září 2023 07:35

Příprava výstavby parkovacího domu u pošty v Písku bude pokračovat. Zastupitelé se na tom dohodli na posledním zasedání. Budova s téměř 280 místy má vyřešit problém s nedostatkem ploch pro auta v centru města. Radnice plánuje stavbu už od roku 2017. Projekt má svoje příznivce, ale také odpůrce, kteří ho brzdí.

„Aktuálně tu stojí několik aut, která čekají, až budou moci zaparkovat. Centrum Písku se proměnilo v jeden velký kruhový objezd,“ hodnotí paní Jana dopolední provoz na Alšově náměstí. „A přesně v podobné situaci se ocitám já, když jedu do práce a potřebuji zaparkovat. Ráda si zaplatím za to, že budu v práci včas a budu mít jistotu, že zaparkuji,“ dodává.

Spolumajitel jednoho z domů na Velkém náměstí Marek Bárta by parkovací dům také uvítal. „U pošty by byl v rozumné docházkové vzdálenosti. Když se tam bude platit přiměřené parkovné, určitě bych byl pro,“ říká

Stejného názoru je další písecký obyvatel Petr Posekaný. „Parkovacích míst je tady málo. Každopádně bych ale stání zpoplatnil až po třetí hodině. Tři hodiny by měly být zdarma, aby si člověk vyřídit nějaké věci,“ myslí si.

Někteří majitelé nemovitostí v blízkosti plánovaného parkovacího domu od začátku s projektem nesouhlasí. „Bude to vysoká odporná budova, která sníží hodnotu našich nemovitostí, zhyzdí krásu starého města a navíc má sloužit z poloviny rezidentům, takže v žádném případě dopravní situaci nevyřeší,“ shrnuje Jana Slavíková.

Čtěte také

Písecký starosta Michal Čapek podle svých slov na jednu stranu postoj odpůrců chápe, ale město má právo postavit na svém pozemku to, co umožňuje regulace. „Potřebujeme vybudovat parkovací dům a na výstavišti to opravdu nejde, tam to není možné z hlediska památkové péče. Pak máme Budějovické předměstí, tam je to velmi špatné, a Pražské předměstí, kde už je odstavné parkoviště,“ popisuje.

Územní rozhodnutí k výstavbě je zatím pozastavené. „Bylo zde několik pochybení, včetně pochybení stavebního úřadu, který má povinnost vypořádat se s každou námitkou, což se bohužel nestalo. On námitce nemusí vyhovět, ale musí uvést proč, aby rozhodnutí bylo přezkoumatelné,“ uvádí Michal Čapek.

Město také muselo doplnit projektovou dokumentaci. „Jednalo se zejména o studii k dopravě, zhodnocení, jak bude tato lokalita zatížena, zda se nějakým významným způsobem zhorší podmínky. Dalším podkladem byl průzkum, který potvrdil, že je zde možné založit stavbu,“ upřesňuje starosta.

Pokud město Písek získá pravomocné územní rozhodnutí a následně stavební povolení, výstavba parkovacího domu by podle starosty Michala Čapka mohla začít v roce 2025.

Spustit audio

Související