Nový pavilon má dostat základní škola v Písku. Největší investici v historii města ale kritizuje opozice

9. červen 2023 11:07

Nový pavilon se sportovní halou a učebnami by mělo mít do dvou let město Písek. V základní škole Tomáše Šobra nahradí dvě staré tělocvičny se šatnami. Komunitní hala za 320 milionů korun bude největší investicí v historii města. Opoziční zastupitelé kritizují nejenom vysokou cenu, ale i projekt samotný.

„Tak se podívejme na ty stěny, to je boletický panel. Stavba je 45 let stará, zastaralá materiálně, technicky i morálně,“ ukazuje ředitel základní školy Tomáše Šobra v Písku Jaroslav Volf jednu ze dvou starých tělocvičen.

Vedení školy se stavem budovy bojuje už řadu let. „Při deštích sem zatéká, ten prostor se prakticky nedá vytopit a naopak v létě je tady zase nepředstavitelné horko,“ popisuje ředitel.

Proto stávající pavilon půjde k zemi. „Teď máme tělocvičnu velkou a malou, ale plánujeme to sjednotit. Tělocvična bude velká, o rozměrech fotbalového hřiště. Škola nebude jediným uživatelem, chceme, aby se tady pořádaly akce jiných subjektů, víkendové turnaje, různá mistrovství a podobně,“ uvádí Jaroslav Volf.

V pavilonu vzniknou také nové učebny. „Zhruba za dva až tři roky bude potřeba víc míst ve školách. Tímto vybudováním dvanácti odborných učeben, dvou laboratoří a kapacit pro družinu bude vyřešeno uvolnění některých tříd v současné škole, navýšíme tím kapacitu zhruba až o 150 míst pro obě naše školy,“ připomíná místostarosta Michal Přibáň.

Čtěte také

Komunitní sportovní hala s učebnami by měla stát 320 milionů korun. Opoziční zastupitel a bývalý místostarosta Petr Hladík nejenom proto projekt kritizuje. „Vadí mi zejména to, že se jedná o tělocvičnu, která je ve třetím podlaží, že to prostě není samostatně stojící budova, která bude nezávislá na chodu školy, učeben, které jsou pod ní. A samozřejmě ta cena by podle mě mohla být nižší, pokud by se ty dvě stavby postavily odděleně,“ říká.

Projekt připravilo minulé vedení radnice na konci volebního období. Architektonickou soutěž město tenkrát na nový pavilon nevypsalo. Existovala jen jedna studie. „Možná to mohl někdo vyhodnotit. Za mě to neprošlo ani komisí pro urbanismus a architekturu. Možná, že i oni by to připomínkovali a navrhli by nějaká řešení,“ dodává Petr Hladík.

Město Písek dostane na výstavbu dotaci ve výši 140 milionů korun, tedy necelou polovinu z celkové ceny. Nový pavilon by měl být hotový v roce 2025. Do té doby budou děti využívat tělocvičny ostatních píseckých škol.

Spustit audio

Související