Sonnentor vyrábí stovky čajů a bylinných směsí a podporuje výměnu semínek, zve i na exkurze

24. červen 2021

Dům plný slunce můžete navštívit při svých prázdninových cestách v Čejkovicích u Hodonína na Moravě. To slunce je skryté v bylinkách. Firma Sonnentor neboli Slunečná brána tu vybudovala centrum, kde můžete nahlédnout do přípravy čajů.

„Celkem u nás máme kolem 600 produktů. Specializujeme se výrobu čajů i různých koření a kořenicích směsí. Máme několik čajových řad, děláme čaje sypané i porcované, černé, zelené, bílé, bylinkové, s kořením,“ vyjmenovává Naďa Balounová z firmy Sonnentor.

Využívají při tom bylinek z okolí. „Spolupracujeme s asi 25 českými pěstiteli, kteří samozřejmě dodávají bylinky, které je možné vypěstovat tady ve středoevropských podmínkách. Nejčastější je máta, meduňka, měsíček, chrpa, ale také černý bez,“ říká Naďa Balounová.

Ruční práce v Sonnentoru

Receptury na čaje jsou české a rakouské, protože Sonnentor je rakousko-česká firma. „Sortiment je u nás i v Rakousku úplně stejný. Bylinky jsou namíchány do čajových směsí tak, aby vytvářely ucelený chuťový zážitek. Třeba čaj Pohodář obsahuje spíš zklidňující, uvolňující bylinky a naopak jiné mají větší drive, aby to byl takový pikantnější zážitek,“ popisuje Naďa Balounová.

Sonnentor spustil také projekt nazvaný Semínkovna. „Spočívá v tom, že si lidé zdarma mezi sebou vyměňují nešlechtěná a nemořená semínka. Jsou z rostlin, které nejsou geneticky upravované, takže se u nově vypěstovaných rostlin objevují stejně kvalitní vlastnosti jako u rostlin mateřských. Projekt slouží k tomu, aby se tato semínka více šířila mezi běžné zahrádkáře,“ vysvětluje Naďa Balounová.

Jak se v Sonnentoru vyrábějí rozmanité čaje, mohou zájemci vidět i na vlastní oči. Celoročně se tu konají exkurze, o prázdninách i několikrát během každého dne. „Lidé mají možnost navštívit výrobní prostory firmy, vidí, kde bylinky skladujeme, dozví se, jakým způsobem jsou vypěstovány, a vidí také samotný proces výroby čajových sáčků,“ zve do Čejkovic Naďa Balounová.

Krátkou návštěvu Slunečné brány zprostředkovává i magazín Dámská jízda. Dále pořad přináší rady českobudějovické alergoložky Jany Poloniové na letní měsíce a představuje romantickou knihu Rebeccy Serleové Za pět let. Celý pořad si poslechněte online.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.