U paneláku založila záhonky. Jejím snem je společná Májová zahrada na budějovickém sídlišti

3. červen 2021

Maminka dvou synů Eva Hejduková bydlí na českobudějovickém sídlišti Máj. Jejím snem je, že mezi panelovými domy vznikne společná zahrada, kterou budou moct využívat všichni milovníci zahradničení.

„Na sídlišti pochopitelně nemůže mít každý svou zahradu a možná by jí chtěl. Třeba si tam jen posedět nebo pečovat o jeden svůj záhonek. Proto mě oslovil koncept komunitních zahrad a společně s dalšími lidmi jsem připravila projekt Májová zahrada,“ vysvětluje.

Chce využít možnosti získání peněz z českobudějovického participativního rozpočtu, kdy o přihlášených projektech rozhoduje zájem veřejnosti.

„Zatím jsem se pustila do budování záhonků u našeho domu a byla jsem velmi mile překvapená tím, že se ochotně začali zapojovat i sousedé. Třeba jeden donesl ibišky a pomohl mi v okolí sesbírat kameny,“ vypráví Eva Hejduková.

Věří, že až semínka v záhoncích vzklíčí a květiny rozkvetou, objeví se záhony i u dalších domů. Nebo se jednou budou moci všichni potkávat v Májové zahradě.

Setkat se s Evou Hejdukovou můžete i prostřednictvím magazínu Dámská jízda. Dále si v pořadu poslechněte rozhovor s manželi Šilinkovými, kteří vlastní vinařství.

Spustit audio

Související