Víno ve vinařské rodině Šilinkových vybírá rafinovaným způsobem vždy manželka

2. červen 2021

Alena a Jiří Šilinkovi se potkali ve Valticích, kde on studoval střední vinařskou školu a ona bydlela. Společně teď žijí řadu let v Pavlově, kde je pan Jiří už třetí generací vinařů.

Právě on se smíchem přiznává, že víno k večernímu posezení vlastně vybírá manželka. „Já se řídím tím, že jeden náš kamarád se chlubí, že víno vybírá jenom on. Jeho žena ale ví, že vždycky ve vinotéce bere první lahev zleva, tak tam narafičí víno, na které má právě chuť ona,“ vysvětluje Jiří Šilinek.

Dodává, že zatímco si mnozí konzumenti vína myslí, že do vinohradu se chodí jen sklízet, v současné jarní době rozhodně nemá čas zahálet. A rozhodně vždycky se do práce pustí i paní Alena.

Rozhovor s manželi Šilinkovými si poslechněte v pořadu Dámská jízda. Dále pořad nabízí reportáž o májové zahradě, která je splněným snem jedné obyvatelky Českých Budějovic, a také zalistování knihou Péťa se učí mluvit i lunárním kalendářem.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.