Šolom Alejchem: Moudrá rada. Humorný příběh o mladém muži, kterému není ani rady, ani pomoci

10. březen 2024

Za váženým spisovatelem přichází mladý muž s bledou tváří a velkýma černýma patetickýma očima, které jsou vždycky pohrouženy samy v sebe. Přichází, aby mu takříkajíc vylil své srdce… Vylévání bude trvat hodně, hodně dlouho…

Čtou: Petr Šporcl, Martin Kubačák
Napsal: Šolom Alejchem
Dramaturgie: Hana Soukupová
Překlad: Jakub Markovič
Zvukový mistr: Pavel Schober
Režie: Aleš Vrzák
Natočeno: v roce 2001

Humorný příběh o mladém muži, kterému není ani rady, ani pomoci, napsal židovský spisovatel Šolom Alejchem, který patří ke klasikům literatury psané v jidiš.

Povídka Moudrá rada vyšla v povídkovém souboru Trochu rozinek a mandlí.

Rozhlasová četba vznikla v českobudějovickém studiu v roce 2001, text načetli Petr Šporcl a Martin Kubačák.

Šolom Alejchem

Šolom Alejchem (umělecké jméno, které doslova znamená Mír s tebou) se narodil v roce 1859 nedaleko Kyjeva. Vystudoval tradiční židovskou školu cheder, stal se rabínem a začal se věnovat literatuře. Zpočátku psal v ruštině a v hebrejštině, později v jidiš.

Po protižidovských pogromech v roce 1905 Šolom Alejchem s celou rodinou přesídlil do USA a poté do Švýcarska. Roku 1908 se do své domoviny vrátil, ale o šest let později odjel znovu do Ameriky, kde v roce 1916 také zemřel.

Šolom Alejchem je autorem řady povídek, románů a divadelních her. Světovou proslulost mu přinesla povídková knížka Tovje vdává dcery, respektive slavný muzikál Šumař na střeše, který podle ní byl napsán. Muzikál o radostech a strastech rodiny zbožného, ale velmi chudého mlékaře Tovjeho měl světovou premiéru v roce 1964. Dlouhá léta ho mělo na repertoáru například pražské Divadlo Na Fidlovačce, hlavní roli židovského mlékaře Tovjeho si zahrál Tomáš Töpfer a získal za ni v roce 2006 cenu Thálie.

Spustit audio

Související