Sokol z Budějovic je nejlepší na světě ve šplhu na laně do výšky 30 metrů

12. listopad 2019 11:26

Až dokončí vysokou školu, bude Martin Trnka lékařem. Kromě náročného studia medicíny se ale věnuje také sportu, konkrétně šplhu na laně. V disciplíně na 30 metrů je dokonce nejlepší na světě. V Nizozemsku vyhrál závod světového poháru. 

„První disciplínou bylo klasickým osm metrů bez přírazu, to je takový šplhařský sprint po vzoru olympijských vzdáleností. Druhou disciplínou bylo třicet metrů volným stylem,“ popisuje Martin Trnka závod, který se konal v Utrechtu.

Nejslavnějším českým závodníkem ve šplhu byl Bedřich Šupčík. V roce 1924 se v Paříži stal prvním československým olympijským vítězem a shodou okolností v závěru života pobýval na jihu Čech. Jeho nástupce Martin Trnka je se Šupčíkovým jménem konfrontován docela často. „Všichni se mě ptají, jestli už jsem pokořil Šupčíka. Nutno říct, že jeho čas z olympiády, 72 vteřin, v současné době patří mezi průměrné,“ komentuje.

Svým osobním maximem by Martin Trnka nechal tehdejší sportovce daleko za sebou. „Můj osobní rekord je 5,6 vteřin. I tak je to ale poměrně zaostávající čas za světovým rekordem,“ říká.

Ke šplhu se Martin Trnka dostal, když začal chodit do českobudějovického Sokola. „Začínal jsem tam jako malý kluk a už přede mnou se šplhu věnoval kamarád. On mě přivedl do té šplhařské komunity,“ vzpomíná.

Čtěte také

Úspěch ve světovém poháru slavil český reprezentant především ve šplhu na laně na 30 metrů. „Dosud se šplhalo maximálně do výšky 14 nebo 20 metrů, třicítka byla opravdu výzva pro mě i ostatní kluky. Bylo to pro nás všechny poprvé,“ vysvětluje.

Nejdůležitější podle něj bylo nepřepálit start. „Nahoře v 25 a více metrech už rychle docházely síly. Tu vzdálenost vyšplhali pouze tři soutěžící. Zároveň musím pochválit organizaci, měli perfektně připravené jištění. Když jsem se na to koukal zespoda, tak jsem si říkal, jestli se do toho vůbec mám pouštět, ale nakonec v tom zápalu jsem na to ani nepomyslel,“ dodává.

Na osm metrů byl Martin Trnka v Utrechtu třetí, na třicet metrů první. Celkově tak vyhrál závod světového poháru. V prosinci ho čeká mistrovství České republiky, kde by zase chtěl patřit k nejlepším.

autor: Kamil Jáša
Spustit audio

Související