Skiareály na české i rakouské straně Šumavy jsou v provozu

21. prosinec 2018 10:40

Přes půl metru převážně technického sněhu hlásí skiareály na české i na rakouské straně Šumavy. Lipno otevře další sjezdovku, Hochficht má připravených přes 11 kilometrů sjezdovek. A na obou stranách Šumavy se dá také vyrazit na běžky.

Podle mluvčího skiareálu Lipno Jiřího Falouta jsou na Kramolíně v provozu všechny lanovky a o víkendu navíc otevřou další sjezdovku. Ke svahům Jezerní a Dámská přibude i Vyhlídka. Na sjezdovkách leží přes půl metru převážně technického sněhu.

Dostatek sněhu pro sjezdové i běžecké lyžování hlásí také skiareál Kobyla na Zadově. Půl metru převážně technického sněhu leží i na sjezdovkách na Monínci na rozhraní Jihočeského a Středočeského kraje.

Lyžařská střediska na rakouské straně Šumavy jsou na vánoční provoz připravená. „Na Hochfichtu je přes půl metru sněhu, už od víkendu budou v provozu úplně všechny lanovky a vleky, takže celý areál bude zprovozněn. Pro běžkaře je upraveno 49 kilometrů běžeckých tras v areálu Schöneben u Zadní Zvonkové,“ uvedl mluvčí skiareálu Hochficht Martin Řezáč.

Lyžaři často přeprodávají permanentky, provozovatelé se tomu snaží bránit

Lyžaři

Skipasy na českých horách zdražují. Lyžaři se proto snaží nejrůznějšími způsoby ušetřit. Někteří si koupí celodenní permanentku, ale lyžují jenom část dne a pak ji přeprodají, nebo dají někomu jinému. Provozovatelům se to ale nelíbí.

Sternstein má zasněženou nejvyužívanější rodinnou sjezdovku o délce dvou kilometrů.

Příznivci běžeckého lyžování mají větší šanci na dobré stopy ve vyšších polohách Šumavy, tedy kolem rakouského Schönebenu, ale také kolem Zadova. Upravené jsou například trasy z Kvildy kolem Pramenů Vltavy nebo na Horskou Kvildu a také několik tras na Modravě.

U Frymburka na Lipně jsou podle Martina Řezáče také upravené stopy, ale místy jsou už vydřené a podobně jsou na tom běžecké stopy kolem Hojné Vody v Novohradských horách. Podle šéfa tamního sportklubu Luboše Šulisty hrozí, že s oteplením stopy roztají.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio

Související