Na rakouské straně Šumavy ve skiareálu Hochficht už se lyžuje

17. prosinec 2018 10:30

V příhraničním skiareálu Hochficht v Rakousku zahájili lyžařskou sezonu. Pro návštěvníky je zatím připravených necelých pět kilometrů sjezdovek a v provozu je nová kabinová lanovka.

Mezi letošní novinky patří moderní sněžná děla, mobilní pokladny a vylepšený dětský lyžařský areál. Lyžovat chtějí na Hochfichtu až do Velikonoc.

V nadmořské výšce přibližně tisíc metrů je mezistanice kabinkové lanovky Reischelbergbahn, kterou tu postavili minulou sezonu. „Vozí lyžaře v desetimístných kabinkách. Tady vlevo je zastřešený pojízdný pás pro děti a výukový svah se zábavnými vlnami,“ ukazuje šéf skiareálu Gerald Paschinger.

Zkušenější lyžaři mohou pokračovat na vrchol Reischelbergu, česky Hraničníku. „Odsud je vidět do Čech na Lipenské jezero a na druhé straně až do Alp. Dnes jsme nad hranicí mlhy a v dálce vidíme dachsteinský ledovec, je tu nádherný výhled. Z Hraničníku vedou dvě široké sjezdovky vhodné pro začínající i zkušené lyžaře,“ dodává Gerald Paschinger.

Česká republika je odsud opravdu na dohled. „Největším tahákem je pro české lyžaře vzdálenost od hranic. Snažíme se ale přizpůsobit i tím, že třetina našich zaměstnanců je z Česka, takže se tady neztratí ani ti, kdo nemluví německy. Česká klientela je pro nás důležitá a tvoří až třicet procent z celkového podílu hostů,“ říká ředitel.

Skiareál Hochficht staví novou kabinovou lanovku na český vrchol Hraničník

Rakouský příhraniční skiareál Hochficht se připravuje na sezónu, staví tu novou krytou lanovku

Zhruba 12,5 milionů eur investuje do nové sezony příhraniční rakouský skiareál Hochficht. Peníze jdou na novou lanovku na šumavský vrchol Hraničník a do zasněžování. Třicet procent lyžařů přijíždí na Hochficht z Česka.

Jedním z českých zaměstnanců je Martin Řezáč. Češtinu podle něj na Hochfichtu uslyšíte od téměř každého návštěvníka i ve všech zařízeních. „Máme česky mluvící kolegy na pokladně, v lyžařské půjčovně, nejvíc Čechů pracuje v gastronomii, ale také jako obsluha vleků i v lyžařské škole. Dohromady je nás přes třicet,“ upřesňuje.

Cesta na Hochficht z různých částí Lipenska trvá od 30 do 55 minut. „Kdo jede od Horní Plané nebo Černé v Pošumaví, nejčastěji volí cestu přes Novou Pec a Zadní Zvonkovou. Lyžaři, kteří jezdí z té spodní části Lipenska, třeba z Lipna nad Vltavou nebo Frymburku, většinou jezdí okolo přehrady na Přední Výtoň, to má výhodu v tom, že jsou rychleji v Rakousku, kde jsou silnice lépe udržované,“ popisuje Martin Řezáč.

Na Hochficht je to vzdušnou čarou z Čech jen pár desítek metrů, od státní hranice je sem ale cesta dlouhá deset kilometrů.

O uplynulém víkendu zahájili lyžařskou sezónu i v druhém příhraničním skiareálu Sternstein. Lyžuje se také na české straně Šumavy na Lipně, Zadově a Kvildě, v provozu je i skiareál Monínec na Táborsku a skiareál Hradiště u Nové Bystřice.

autor: Mária Pfeiferová
Spustit audio

Související