Skiareál Hochficht staví novou kabinovou lanovku na český vrchol Hraničník

Zhruba 12,5 milionů eur investuje do nové sezony příhraniční rakouský skiareál Hochficht. Peníze jdou na novou lanovku na šumavský vrchol Hraničník a do zasněžování. Třicet procent lyžařů přijíždí na Hochficht z Česka.

„Na Hochfichtu stavíme nejmodernější desetimístnou krytou kabinovou lanovku. Povede z centrálního parkoviště do mezistanice vedle dětského výukového svahu a hostince. Zkušení lyžaři mohou pokračovat až na Hraničník, druhý nejvyšší vrchol skiareálu, který leží přímo na české hranici,“ upřesňuje šéf skiareálu Gerald Paschinger.

Hochficht leží na pomezí Horního Rakouska, Bavorska a Jihočeského kraje. Tomu také odpovídá struktura lyžařů. „I ti čeští jsou pro nás nesmírně důležití a snažíme se pro ně skiareál zlepšovat a zkvalitňovat služby. Zaměstnáváme Čechy u lanovek a v restauracích, aby se tady čeští lyžaři cítili jako doma,“ říká Gerald Paschinger.

Kromě stavby nové lanovky se také upravuje sjezdovka Standartabfahrt. „Je dlouhá dva kilometry, má převýšení přes 400 metrů a patří k nejoblíbenějším, ale měla slabé místo ve spodní části. Bylo tam velké zúžení, což nebylo pro lyžaře příjemné. Podařilo se nám spodní část rozšířit o několik desítek metrů, a to právě díky stavbě nové lanovky, využili jsme vytěženou zeminu,“ popisuje Gerald Paschinger.

Jedním z Čechů, kteří pracují pro skiareál Hochficht, je mluvčí Martin Řezáč. „Je nás tu mnohem víc, zhruba třicet Čechů v gastronomii, někteří v půjčovně a vím, že shánějí české pracovníky i do pokladny,“ připomíná.

Hochficht nabízí celkem 21 kilometrů sjezdovek od modrých až po závodní černé. „Takovým unikátem je, že všechny jsou vzájemně propojeny lanovkami, takže lidé nemusí sundávat lyže,“ doplňuje Martin Řezáč.

I když první sníh už v příhraničním skiareálu napadl, lanovky by se měly rozjet až na začátku prosince.

autor: pfr
Spustit audio

Související

  • Rakousko, nejbližší soused

    Představujeme zajímavá místa vzdálená jen kousek od hranic, krásy rakouské krajiny a příběhy lidí, kteří tu žijí.