Šest učeben vzniká v novém pavilonu základní školy v Dubném

3. srpen 2018 15:33

Ředitel školy v Dubném na Českobudějovicku prakticky nemá žádné prázdniny. Kromě jednoho týdne musí celé léto věnovat dostavbě nových učeben, na které si obec vzala úvěr skoro 50 milionů korun.

Podle projektu vzniká celý nový pavilon, rozšiřuje se jídelna i školní dvůr a stěhují se šatny. Práce začaly už před rokem. Hotovo má být v srpnu, ještě před začátkem školy.

Pracuje se i v suterénu. „V původní podobě z roku 1963 tu byly šatny, takové specifické katakomby. Protože v rámci přístavby řešíme nové šatny, tak se tady uvolnil prostor pro dílny, které původně ve škole bývaly, ale po revoluci se změnily na počítačové učebny,“ vysvětluje ředitel Václav Meškan.

Hlavním cílem je podle něj rozšíření kapacity. „Dostali jsme se na naprostý strop. V tuto chvíli nemáme jedinou volnou místnost, kam by bylo možné děti dát, knihovna je plná a tak dále,“ dodává.

Deváťáci v Dubném se loučili, od září se zdejší škola rozroste

Vysvědčení

Žáci základních a středních škol prožili poslední školní den. V jižních Čechách si odneslo domů vysvědčení celkem 70 tisíc dětí a studentů.

Na přístavbě se začalo pracovat už loni. „Bylo to velmi náročné, ale kupodivu pouze jeden jediný týden jsme oproti normálním prázdninovým režimům přidali v rámci ředitelského volna. Vše ostatní jsme zvládli za provozu, i za tu cenu, že jsme na jaře museli vybourat současné šatny a žáci se zouvali na chodbách,“ vzpomíná ředitel.

Stavební firmu nasmlouvala obec také už v minulém roce. Starostka Božena Kudláčková říká, že Dubné si na přístavbu vzalo dva úvěry v celkové výši 46 a půl milionu korun. „Celkem jsme zatím s průběhem stavby spokojení, akorát tam nastává malý problém jako u všech firem, že je nedostatek zaměstnanců,“ komentuje.

Kolaudaci chce starostka stihnout ještě v srpnu. V pondělí 3. září už by měli žáci prvního stupně nastoupit do nových učeben.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio

Související