Samoobslužný přívoz pomůže lidem dostat se přes řeku Vltavu nedaleko Plané na Českobudějovicku

12. prosinec 2022 08:27

Nedávno dokončili cyklostezku, teď chtějí obce na jižním okraji Českobudějovicka postavit další atrakci pro turisty i místní. Mezi Boršovem nad Vltavou a Planou by mohl do léta vzniknout samoobslužný přívoz. Pasažéry by po řece přepravoval nad elektrárnou nedaleko Plané. Kromě Boršova a Plané se přidala i obec Homole.

„Přívoz se obsluhuje pomocí tří klik. Na každém břehu se nachází soustrojí, kterým se přenášíme z levého na pravý břeh, a na každém břehu je jedna klika. Třetí klika je pak na přívozu. Jedná se asi o osmdesát metrů mezi břehy,“ popisuje starosta Boršova nad Vltavou Jan Zeman.

Podle plánu má vzniknout obdélníková konstrukce zavěšená na lanech, lana drží sloupy březích. „Na prvním místě je bezpečnost a muselo se to vymyslet tak, aby to soustrojí, kterým se dostaneme z levého na pravý břeh a obráceně, bylo bezpečné, aby se tam nikomu nic nestalo,“ připomíná Jan Zeman.

Plavidlo je ohraničené zábradlím, dole má plastové plováky. Provoz bude elektronicky sledovaný. „Budou tam kamery a zařízení, které zaznamená, když bude tok vody rychlejší než tři metry za sekundu, v tu chvíli přívoz nebude možné používat,“ uvádí starosta Boršova nad Vltavou.

Čtěte také

Samoobslužný přívoz by měl vyrůst nad elektrárnou kousek od obce Planá, přímo na cyklostezce. „Chceme, aby tady cyklisté měli další zajímavost, aby se mohli dostat bezpečně na druhý břeh Vltavy. Je to určené pro uživatele cyklostezky i obyvatele a návštěvníky třech obcí, které se na tom společně podílejí,“ říká starosta Plané Tomáš Pintér.

Na levém břehu řeky Vltavy je díky cyklostezce vybudovaná určitá infrastruktura, na pravém břehu v tuto chvíli chybí. „I proto vznikl tento nápad, abychom dostali lidi z pravého břehu, například obyvatele Včelné, na naši cyklostezku,“ dodává Tomáš Pintér.

Samoobslužné přívozy jsou v republice ojedinělé, na jihu Čech by šlo o úplně první zařízení svého druhu. Projektová dokumentace by měla být hotová zhruba do měsíce. Pokud vše půjde dobře, v první polovině příštího roku by se přívoz mohl začít stavět. Odhadované stavební náklady zhruba 1,5 milionu korun si obce rozdělí na třetiny.

Spustit audio

Související